Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 21.07.2013.
10:50
B92 A

Bankari: U bankarstvu nema morala!

Od kada je počela svetska ekonomska kriza, otada se kritički gleda na ulogu banaka. Banke snose deo krivice za pucanje balona na tržištu nekretnina, a njihovi menadžeri su dobijali astronomski visoke bonuse. Da li ih je to podstaklo da promene mentalitet? Ni u kom slučaju - odgovor je koji daje jedna studija objavljena u SAD. Bankari svoju delatnost vide kao veštinu u kojoj moral ne znači ništa.

"Pohlepa živi - moral je za kukavice"
 

Džordanu Tomasu još odzvanja u ušima skandiranje aktivista pokreta "Okupiraj Volstrit". Sada sedi na 33. spratu poslovne zgrade u istom tom Volstritu - i pokazuje najnoviju studiju svoje firme Labaton-Suharov. Ona se bavi moralom u američkom bankarskom sektoru.

Njeni rezultati su poražavajući:

"Izgleda da situacija mora da postane još gora da bi se nešto promenilo. Ukoliko sada nešto ne učinimo..."

250 brokera, bankara, menadžera hedž-fondova i analitičara je anonimno naručilo ovu analizu. Njena suština glasi: pohlepa živi - moral je za kukavice.

Gotovo 40 odsto ispitanih sa manje od deset godina iskustva u poslu navodi:

"Jasno, za decet miliona dolara bi prevarili - i to bi za njih bilo sasvim u redu, ukoliko ne bi bili uhvaćeni. Takav mentalitet je veoma uznemirujuća pojava."

Tomas je ranije radio kao advokat u berzanskom nadzoru. Sada se stara o "zviždačima" u finansijskom sektoru i čudi se tolikoj pohlepi među mladim bankarima.

"Ja sam poput mnogih drugih mislio da upravo mladi još veruju u dobro i da žele da budu drukčiji od svojih prethodnika“, kaže Tomas.

A ti prethodnici su uništili američku finansijsku industriju 2008. godine. Kako glasi naravoučenije? "Zaboravi na to" - kaže Lin Staut, profesorka privrednog prava na univerzitetu "Kornel". Ona dodaje to ima katastrofalne posledice. Više od polovine ispitanih bankara je ubeđeno da njihovi konkurenti lažu i varaju.

Trećina ispitanih smatra da onaj ko ne vara ni ne može da bude uspešan. A tu su i astronomski bonusi. 28 odsto ispitanih smatra da su upravo bonusi motiv da se vara u poslu.

Za Džordana Tomasa, autora studije, poražavajuće je i to što za mnoge ispitane bankare dobrobit njihovih klijenata nije na prvom mestu. Onaj ko ne zastupa svoje klijente, zastupa još samo sebe samog. Volstrit pet godina posle finansijske krize: svet grđi nego ikad.

I ti posle imaj poverenje u banku i bankare....

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 11:09
To je moral Rokafelera koji se ne nameće samo bankarima,već čitavom svetu.Nažalost,dobro mu ide...
Nedelja 21.07.2013. 12:38
U bankarstvu nema morala????????? Jel nekad bilo
Nedelja 21.07.2013. 13:50
http://www.youtube.com/watch?v=bYkl3XlEneA http://www.youtube.com/watch?v=UYtbEJfQtDI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online