Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.03.2013.
17:52
Beta A

Telekom izdvojio 200 miliona evra za investicije

Direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk izjavio je u sredu da je ta kompanija planirala da ove godine investira 200 miliona evra. On je na okruglom stolu nedeljnika NIN u Privrednoj komori Srbije rekao da je pitanje kako će država obezbediti dobijanje svih dozvola da bi ti planovi za investicije mogli da se realizuju.

Srbija još mora da radi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), pa je dobro što planirane investicije idu u tom pravcu
 


Ćulibrk je naveo i da je Telekom za liberalizaciju i regulaciju tržišta u Srbiji, ali da kada je u pitanju prenosivost brojeva u fiksnoj telefoniji ima nasleđen problem složene, heterogene mreže.


"Ne radi se o tome da li Telekom Srbije hoće ili neće da pripremi mrežu za prenosivost broja. Telekom Srbije će to da uradi, ali su potrebni vreme i ogromna sredstva iz budžeta za ovu godinu", istakao je Ćulibrk.


On je dodao da se prilikom određivanja rokova za uvođenje prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji potcenilo i zanemarilo stanje fiksne mreže Telekoma Srbije, koja u svojim segmentima nije došla na nivo da jednostavno može da pruži tu vrstu usluge.
 

Martins: Otvarajte tržište

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins je kao posebno značajne oblasti na kojima Srbija mora raditi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) naveo dalje otvaranje tržišta i omogućavanje prenosa broja u fiksnoj telefoniji. On je kazao da će to voditi fer pleju i razvoju konkurencije koja je značajna u toj oblasti. Martins je istakao i da Srbija treba da uradi sve da završi proces digitalizacije televizije, podsetivši da joj je Evropa za to donirala oko 10,5 miliona evra.

"Već danas radimo na pripremi mreže i novi rok koji je definisan nešto je što je za nas prihvatljivo i garantujemo da ćemo do tog roka da obezbedimo ovu vrstu usluga", dodao je Ćulibrk.


Prema predlogu Repuličke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), zadržavanje broja pri promeni operatera u fiksnoj telefoniji biće moguće od aprila 2014. godine, umesto od decembra 2012.


Generalni direktor Telenora Uve Fredhajm je kazao da je ta kompanija za šest godine poslovanja na srpskom tržištu investirala oko 300 miliona evra, od čega u 2012. godini 25 miliona evra.


Kada je reč fiksnoj telefoniji, Fredhajm je rekao da je Telenor u tu oblast uložio 10 miliona evra, istakavši da je potrebno poštovati regulativu koja se odnosi na prenosivost broja.


On je dodao da je značajno da se primeni "tehnološka neutralnost" kada se budu delile frekvencija koje će biti oslobođenje nakon prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala. To znači, dodao je Fredhajm, da se podela frekvencija bude usmerena u razvoj mobilnog širokopojasnog interneta, i koja treba da doprinese uvođenju 4G, odnosno LTE tehnologije.


Finansijski direktor Vip mobajl Andreas Graf je naveo da u Srbiji ima dosta prostora za razvoj IT kompanija, ali preduzetnici treba da isporuče operatorima servise koji su im potrebni.


Graf je kazao i da je u Srbiji jedan od problema mnoštvo parafiskalnih nameta, kao i podnošenje sertifikata usklađenosti svaki put kada operator plasira novi uređaj na tržište.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 19:21
А колико издваја за Звезду и Партизан ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online