Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.02.2013.
16:22
Beta A

Mleko u Srbiji je bezbedno

Ministarstvo poljoprivrde Srbije saopštilo je danas da je mleko na tržištu Srbije bezbedno. "Mleko 'dukat' koje je u Hrvatskoj povučeno iz upotrebe kao nebezbedno, nikada nije uvezeno u Srbiju", kazao je na konferenciji za novinare načelnik Poljoprivrdne inspekcije Srbije Nenad Katanić.

Mleko na tržištu Srbije je bezbedno
 

On je rekao da je u toku vanredna inspekcijska kontrola mleka u Srbiji i da je uzeto 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača.

"Do sada je završena analiza 50 uzoraka koja je pokazala da je mleko apsolutno bezbedno za ljudsku upotrebu", kazao je Katanić i dodao da bi danas mogla biti završena analiza ostalaih uzoraka, o čemu će javnost biti obaveštena.

Po njegovim rečima, u Srbiju se mleko "dukat" uvozilo samo iz Bosne i Hercegovine. Te pošiljke su kontrolisane i utvrđeno je da je mleko potpuno bezbedeno. Katanić je istako da će, ukolike se utvrdi bilo kakva nepravilnost u toku vanredne kontrole, odgovorni biti kažnjeni. On je apelovao na medije da o mleku ne pišu senzacionalistički.

Katanić je podsetio da je prošle godine samo jedan tekst u kojem se navodi da je više od 70 odsto kukuruza bilo zaraženo aflatoksinima, prouzrokovao veliku ekonomsku štetu, a analizom je utvrđeno da je zaraženo bilo sedam procenata kukuruza.

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin kazala je da analizu mleka obavlja Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogardu, koji, kao referenta laboratroja, za državu decenijama "radi monitoring rezidua". Ona je istakla da bi, da je neispravno mleko ušlo u Srbiju, to najpre znalo Ministarsvo poljoprivrede jer je Srbija u sistemu takozvanog brzog uzbunjivanna i obaveštavanja, i ima ugovor sa Upravnom za veterinu Hrvatske o međusobnom obaveštavanju o svim sumnjivim i nebezbednim proizvodima.

Čelebićaninova je kazala da je to načelo predostrožnosti i uzbunjivanja u skladu da Zakonom o bezbednosti hrane, što je u skladu s propisima EU. Na konferenciji za novinare načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić je otvorio pakovanje mleka "dukat" kupljeno danas u Beogradu, otpio iz njega i ponudio novinarima da probaju mleko.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je krajem prošle sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija". Bosna i Hercegovina i Crna Gora su zabranile uvoz mleka "dukat" i "vindija".

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 19:56
Zar Srbija nema svoje mlijeko ??
Utorak 12.02.2013. 17:13
Zacudjujuce deluje ponasanje nacelnika inspekcije da dokaze ispravnost mleka iz Hrvatske . U trenutku kada ga povlace iz upotrbe i u Hrvatskoj.apeluje na medije da ne pisu senzacionalisticki o mleku.Pa o cemu da pisu? Da li je on hrvatski nacelnik inspekcije?
Utorak 12.02.2013. 18:32
Naravno da je bezbedno, kuda bi ste sa tonama mleka da nije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online