Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.01.2013.
12:36
D. N. Petrović - Vesti A

Priština merka srpske firme na severu

U poslednje tri decenije država Srbija uložila je u rudnike, Trepčine topionice, branu Gazivode, termoelektrane u Obiliću, rafinerije, železnicu, puteve i druge objekte na Kosmetu 18 milijardi evra, a od 1999. godine 1,5 milijardi evra.

Bacili oko na tuđe: Fabrika nameštaja u Zubinom Potoku
 

Kako ističe Milivoje Miletić, direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, vrednost srpske imovine na Kosmetu trenutno prelazi 200 milijardi evra.
Sve što je iole vredelo Albanci su kroz nameštene privatizacije već prigrabili. Sada su na severu na udaru sve firme kojima još upravljaju Srbi i koje Srbija smatra svojom imovinom.

Propale milijarde: Milioje Miletić

- Vlada Srbije trenutno na Kosovu potražuje 376 objekata, ali nijedan još nije uspela da povrati - kaže Miletić.


Već mesecima iz Prištine stižu pozivi tamošnje agencije za privatizaciju radi procene vrednosti i prodaje jedne firme na severu koju je izgradila Srbija s ciljem da zadrži Srbe na ovim prostorima.


- Slična upozorenja dobijaju i direktori drugih preduzeća na severu - kaže Vukoje Vukojević, direktor pogona Lole u Lešku kod Leposavića i predsednik Privredne komore Kosova i Metohije. On dodaje da se "zasad ne odazivaju na te pozive", kao i da imaju puno problema u poslovanju.

Bitka tek sledi: Pogon Lole u Lešku

- Pošto nismo registrovani u Prištini, otežana nam je sloboda kretanja, zbog carina i drugih problema na punktovima ne možemo ni u Srbiju - kaže Vukojević.


Iz Prištine ne kriju da su im najinteresantniji: Trepča i njeni rudnici (Stari trg, Belo brdo, Crnac, Koporić), brana, jezero i hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka, trafostanica Valač kod Zvečana... Svu ovu imovinu u Prištini smatraju vlasništvom države Kosovo i žele da prodajom napune praznu kasu, ali i "vrate dug" Medlin Olbrajt, Vesliju Klarku, Kristoferu Delu, Vilijamu Vokeru i drugima koji su Kosovo gađali uranijumskim bombama, a sada se pojavljuju kao vlasnici ili predstavnici velikih kompanija koje žele da kupe najveće energetske objekte u pokrajini.
 

Otimaju i Simpovu fabriku

- Mada je naša firma stoprocentno u vlasništvu Simpa, iz Prištine su odavno "bacili" oko na nju i imaju nameru da je privatizuju. Trenutno smo pred zatvaranjem, jer nam je ograničena sloboda kretanja, pa ne možemo da se snabdemo repromaterijalom, niti da u Srbiju i u Skandinaviju, gde smo uglavnom plasirali naše proizvode, izvezemo nameštaj - priča Slavoljub Đurđević, direktor Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku.

 

Fabrike bez zaštite

- Ako ostanemo u nezavisnom Kosovu, a našu firmu isture na prodaju, niko od Srba neće moći da je kupi, jer su Srbi siromašni. Da je država Srbija ranije privatizovala, otimačina bi bila teže izvodljiva. Sada je na srpskom narodu da se brani, da ostane deo Srbije i da tako zaštiti i svoje fabrike, elektrane i rudnike - kaže Darko Popović, rudar iz rudnika Crnac kod Leposavića.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 12:40
На Космету су све фирме власништво државе Србије која их је и створила.Јадни шиптари све што су до сада створили јесу високи зидови којима су опасали своје куће где постоје фабрике за прављење деце коју ће касније жртвовати за некакво имагинарно Косово.
Utorak 22.01.2013. 13:51
Odlično znaju da je oprilike takvo stanje: ko poseduje zemljište, zgrade, firme na nekoj teritoriji, još naseli i svoje ljude, do pola puta je do traženja "prava".
Četvrtak 24.01.2013. 05:15
Ja ne mogu da razumem.Albanci otimaju srpsku imovinu,ljudima se zabranjuje kretanje.Uzmite gospodo stvar u ruke.Demontirajte linije za proizvodnju i sve sto moze da se demontira,postavite pogon u Srbiji i zaposlite iste te ljude na proizvodnji i radite sa istim kupcima kao sto ste i radili.Konstruktivni deo objekata porusite i onda ostavite Hacimu Taciju neka se bavi biznisom.Ovako ostacete i bez imovine i bez posla a i bez kuca i stanova.Evropa nece nista uraditi da se stanje na Kosovu izmeni a Srbija je nemocna da nesto promeni.Rata nece biti,sa tim je kraj.Postradace narod,koji nije kriv.Kosovom vlada medjunarodna mafija,kojoj ne treba stabilna teritorija.Ukoliko se Kosovu zatvore realni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online