Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.12.2012.
14:38 >> 16:29h
rts rs, Smedia A

Srpsko kolo na otvaranju "Južnog toka"

Gradnja gasovoda "Južni tok" počela svečanim otvaranjem u ruskom gradu Anapi na Crnom moru. Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio radove na izgradnji. Na svečanosti će biti prikazan film o "Južnom toku", a zatim će govoriti ruski prdsednik.

 Južni tok : Budućnost za sve
 

Ruski predsednik Vladimir Putin svečano je otvorio radove na izgradnji. Na svečanosti će prvo biti prikazan film o "Južnom toku", a zatim će govoriti ruski prdsednik, javlja RTS.

Ceo gasovod će na kopenenom delu imati osam kompresorskih stanica tri u Bugarskoj, dve u Srbiji, jednu u Mađarskoj i dve u Sloveniji.

 

Prva faza izgradnje Južnog toka biće završena 2015. godine i tada će gas početi da se isporučuje kupcima. U 2016. godini Južnim tokom biće transportovano 15,75 milijardi kubika, a naredne godine
31,5 milijardi.

 

Pun kapacitet gasovoda biće 63 milijarde kubih metara godišnje, a prema ranijim najavama, to bi trebalo da se postigne krajem 2018. godine.

 

To bi trebalo da obezbedi 10 odsto godišnje procenjenje godišnje potrošnje gasa u Evropi i bude dovoljno za pokrivanje energetskih potreba oko 30 miliona domaćinstava.

 

Iz gasovoda Južni tok planirano je snabdevanje i Makedonije i Grčke, ali su u Gaspromu ranije naveli da na osnovu potrošnje za sada nema potrebe za gradnjom novog gasovoda i da se isporuke mogu obaviti
postojećim gasovodima.

 

Južni tok će se snabdevati gasom iz ležišta Jamal i do sada
nekorišćenog polja Štokman.

Posle Putina okupljenima će se obratiti predsednik "Gasproma" Aleksej Miler i direktor "Južnog toka" Marsel Kramer.

Na svečanosti se sve vreme pušta tradicionalna muzika zemalja koje učestvuju u projektu, pa tako i srpsko kolo.

Investicija vredna 16 milijardi evra obezbediće Evropi energetsku sigurnost.

Otvaranju radova na gasovodu prisustvuje i srpska delegacija na čelu sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Ministarka energetike je rekla da je "Južni tok" značajna za Srbiju jer će omogućiti još jedan pravac za snabdevanje gasom, biće obezbeđeno još hiljadu radnih mesta u građevinarstvu i mašinogradnji.

Više puta je isticano da "Južni tok" ima strateški značaj za energetsku stabilnost Evrope, posebno zemalja jugoistočnog regiona, među kojima je i Srbija, jer dobija alternativni pravac snabdevanja gasom iz Rusije.

Gasovod se finansira zajedničkim kapitalom iz Rusije, Italije, Nemačke i Francuske.

Akcionari "Južnog toka" obećavaju da će gasovod biti u funkciji već 2015. godine.

 

Bajatović: Sigurno da će Južni tok biti izgrađen

Generalni direktor Srbijagasa Dušan
Bajatović izjavio je da je današnji početak gradnje Južnog toka na obali Crnog mora jasan signal da će taj gasovod biti napravljen onako
kako je i rečeno.

"Sa ponosom smo gledali srpsku zastavu koja je bila prva u nizu zemalja učesnica Južnog toka. Ovo je najzad jasan signal svima da će Južni tok biti izgrađen onako kako je i rečeno", kazao je Bajatović agenciji Beta na ceremoniji početka gradnje tog gasovoda u gradu Anapa, na ruskoj obali Crnog mora.

Podmorska deonica Južnog toka biće na dubini oko dva kilometra, cevi će biti položene po dnu Crnog mora i biće duga oko 900 kilometra. Postavljanje gasovoda u Crnom moru vodiće kompanija Južni tok transport u kojoj ruski Gasrpom ima udeo od 50 odsto, italijanski ENI 20 odsto, a nemački Vinteršal i francuski EDF po 15 odsto.

 

Kopneni deo gasovoda biće dug oko 1.455 kilometara i trasa će ići od grada Varna u Bugarskoj prema Srbiji, u koju će ući kod Zaječara, a zatim nastaviti kroz Mađarsku i Sloveniju i završavati se u Italiji.

 

Gasovod će imati dva kraka, oba iz Srbije - jedan za Hrvatsku a drugi za Republiku Srpsku.

Bajatović je dodao da su direktori svih kompanija koje su učesnice projekta Južni toka imali sastanke i razgovore kojima su prisustvovali i bankari koji nameravaju da prate finansiranje gasovoda.

"U svim zemljama postoje mogućnosti da počne gradnja Južnog toka i postoje obezbeđenja sredstva", kazao je on.

Bajatović je naveo da je neoficijelni predlog ruske strane bio da gradnja deonice Južnog toka u Srbiji počne 20. decembra i dodao da se konačni dogovor o datumu očekuje u toku dana.

"Što se tiče Srbijagasa, uradili smo pristupne puteve i obezbedili infrastrukturu, kupili zemljište i završiri razminiranje", kazao je on.

Bajatović je istakao da Srbijagas i Ministarvo energetike završavaju konačnu verziju nacrta zakona o Južnom toku koji podrazumeva da će biti proglašen projektom od nacionalnog značaja, a rešava se i pitanje eksproprijacije, dobijanja licenci i svih drugih pitanja.

"U ponedeljak će to biti spremno da se preda zakonodavstvu, ministarstvima energetke i prostornog planiranja i da se evenutalno nađe pred Vladom Srbije u toku sledeće sedmice", kazao je Bajatović.

Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju, čija gradnja bi trebalo da počne 20. decembra polaganjem kamena temeljca za kompresorsku stanicu u blizini granice sa Mađarskom, biće duga oko 470 kilometara.

Vrednost radova procenjena je na 1,7 milijardi evra, a investitor je preduzeće Južni tok Srbija u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 51 odsto.

Vrednost gradnje čitavog gasovoda Južni tok, koji će ruski gas dovesti do potrošača u Zapadnoj Evropi, procenjena je na 16 milijardi evra, od čega je šest milijardi za kopneni deo, a 10 milijardi za deo u Crnom moru.

Hrvati besni zbog Južnog toka: Srbiji posao stoleća, Hrvatskoj mrvice!

 

Iako je proteklih godina postojala šansa da glavna trasa prolazi i kroz Hrvatsku, na kraju je Lijepa naša ispala iz igre i mogla bi dobiti tek zaseban deo, pišu hrvatski mediji povodom otvaranja "Južnog toka".
 

Hrvatski mediji nisu srećni zbog ovakvog razvoja događaja:

 

"Premda je o hrvatskom učestvovanju u projektu izgradnje ovog gasovoda bilo govora niz godina, glavna će nas trasa ipak zaobići. Prolaziće, kroz Srbiju, u kojoj će to biti najveća investicija u poslednjih 60-ak godina", piše hrvatski Dnevnik.hr.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 17:36
Bez Rusije bi zime u EU bile mnogo hladnije :-)
Petak 07.12.2012. 20:22
Русија ће заштити своје инвестиције на све начине, недавно се писало и говорило о савременом руском наоружању које ће "купити" Србија, сад је ситуација много извеснија! Економски просперитет води експанзији у сваком смислу, Србија се уз руску помоћ лагано враћа на своје геофизичке позиције које јој припадају.Долазе нека лепша времена, времена у којима Србија постаје лидер на Балкану што је увек и била!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online