Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.12.2012.
08:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Majstori pljeskavice u Beču

Gradonačelnici srpskih gradova, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom, u Privrednoj komori Beča slikovito objašnjavali zašto vredi ulagati u Srbiju.

Otvaramo vrata Ambasade Srbije za sve predloge investitora iz Austrije koji žele da ulože u našu zemlju. Beograd ima približno isto stanovnika kao i Beč, a u glavnom gradu Austrije živi oko 150.000 Srba, pa želim da ih pozovem da više ne budu gastarbajteri, već da postanu poslodavci u Srbiji.
 

Ovo je u Beču kazao Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine. Privredna delegacija iz Srbije posetila je i austrijski parlament, gde su ih srdačno dočekali predsednik grupe prijateljstva Austrija-Srbija Johan Majer i predsednica parlamenta Barbara Pramer.
 

- Postoji klub žena predsednica parlamenta, pa sam tim povodom bila u Srbiji. Vezuje nas istorija, mnogo Srba koji žive u Austriji, a pre svega prijateljstvo - kazala je Barbara Pramer.

Poslanik Johan Majer potrudio se da predstavnicima naše delegacije pokaže zgradu Skupštine. Majer je takođe dodao da je način rasprave u njihovom parlamentu sličan srpskim debatama na sednicama. Austrijski poslanici su takođe nestašni na sednicama, ali to se, kako je kazao, u njihovoj zemlji smatra normalnim. Austrijski parlamentarci i dan-danas glasaju tako što ustanu ili podignu ruku. I to su tradicionalno zadržali, nisu želeli da uvedu elektronski sistem glasanja. Austrijski poslanik imao je posebnu želju da naglasi da su Srbi u Beču deo parlamentarnog života iako nemaju predstavnike u Skupštini. Istakao je da je njegova najbliža saradnica poreklom iz Niša. Majer je rekao da je rodom iz Salcburga u kojem su Srbi najbrojnija grupa stranaca posle Nemaca i Turaka.


 

- Kada strane delegacije dolaze u posetu našoj skupštini, posebno se oduševe kada im kažem da je u istoriji saziva parlamenta bilo i Srba. To su bili Dušan Baljak iz Knina i Mihailo Bjeladinović iz Kotora. Traže da ih odvedem na mesto gde su sedeli, da naprave fotografije.

Srbi i Turci najbrojniji


Dragan Marković Palma u šali je rekao da Srbi treba da naprave sopstvenu političku partiju u Austriji. Majer je odgovorio da to ne smatra dobrom idejom, jer bi odmah posle Srba i Turci osnovali svoju stranku.

Marković je u Beču boravio sa političko-privrednom delegacijom od 133 člana, a srpski privrednici i gradonačelnici imali su priliku da privrednicima Austrije ponude svoje proizvode i predstave mogućnosti ulaganja u Srbiju. U delegaciji je bilo 80 privrednika iz Jagodine i Srbije, kao i gradonačelnici Jagodine, Leskovca i Kruševca, Trstenika, Rekovca, Bele Crkve, Obrenovca, Aleksinca, Surčina i Uba. U Privrednoj komori Beča predsednici srpskih gradova slikovito su objašnjavali po čemu su najpoznatiji.

- U mom gradu Leskovcu, pravimo najveće pljeskavice na svetu. Naši ugostitelji uz srpsku muziku takmiče se svake godine ko će uspeti da napravi najveću pljeskavicu. Moj grad je inače poznat po proizvodnji zdrave hrane i Leskovčani imaju najzdraviji paradajz i papriku u Evropi. Jug Srbije je poznat po tome, a ovom prilikom želim da pozovem investitore da dođu i ulože u proizvodnju zdrave ekološke hrane i da zajedno postanemo prvi u Evropi po kvalitetu ovog povrća - kazao je Goran Cvetanović, predsednik opštine Leskovac.

Iz Rekovca su stigle ponude da Austrijanci probaju njihovo vino.

- Imamo najlepše šljive i grožđe, i odlično vino i rakiju. Dođite u Rekovac, možemo zajedno da proizvodimo vrhunsko vino - kazao je Predrag Đorđević. Na to mu je gradonačelnik Jagodine kratko dodao: "Pa što nisi poneo jedno dve flaše."

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić u više navrata je u Privrednoj komori, parlamentu i u susretu sa privrednicima govorio o istoriji svog grada. Prilikom posete ambasadi, Glišić je srpskom ambasadoru u Beču Milovanu Božiloviću doneo čaše sa pozlatom na kojima je slika cara Lazara.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 11:00
Da li je sreo Betovena?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online