Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.10.2012.
11:22
Smedia A

"Beli štek" za "crne dane": Šta nam spremaju banke za "Nedelju štednje"?

Umemo li da štedimo i kada imamo novca? Ukoliko želite da oročite novac u banci i napravite svoj "crni fond", sačekajte 29. oktobar, kada počinje tradicionalna akcija "Nedelja štednje". Do tada, banke "opipavaju puls" klijenata i već se naslućuju visine kamatnih stopa koje će ponuditi građanima. NBS sugeriše bankama da ne preteruju sa kamatama, jer to može negativno da se odrazi na stanje na tržištu.

Ukoliko želite da napravite svoj "crni fond" u banci, sačekajte 29. oktobar, kada počinje "Nedelja štednje" (verovatno će se protegnuti na "mesec štednje")
 

Prema nezvaničnim najavama bankara, ova "Nedelja štednje" koja se obično "protegne" na "mesec štednje", razlikovaće se od dosadašnjih po nižim kamatnim stopama.

NBS bankama: Ne budite previše darežljive!

NBS je pozvala poslovne banke da u "Nedelji štednje" ne odobravaju kamate veće

Trenutna ponuda kamatnih stopa banaka

Presek kamatnih stopa za oročenje u evrima na oročenje od 12 meseci (trenutna ponuda banaka) u oktobru izgleda ovako:

Pet najvećih ponuda banaka:

-Univerzal banka sa kamatom od 5.50 odsto
- Nova Agrobanka sa kamatom od 5.40 odsto
- Dunav banka 5.25 odsto
-ProCredit banka 5.00 odsto
-Eurobank EFG, AIK banka 4.95 odsto

Pet najmanjih ponuda:

-Raiffeisen banka 2.75 odsto
-OTP banka 3.00 odsto
-Societe Generale 3.15 odsto
-UniCredit banka 3.20 odsto
-Credit Agricole 3.60 odsto

od onih koji nude tokom cele godine, kako ne bi ugrozile stabilnost finansijskog sistema.

Bankama je preporučeno da borbu za klijente i povećanje štednje usmere na poboljšanje uslova, širenje lepeze bankarskih proizvoda i obogaćivanje ponude štedišama.

Komentarišući ovu preporuku, ekonomista Milan Kovačević ocenjuje da je ona – nekorektna.

-NBS je trebalo da preporuči poslovnim bankama da daju povoljnije kredite i da na drugi način izađu u susret štedišama. Na taj način, banke bi uspele da pospeše štednju – kaže Milan Kovačević, koji smatra da je Narodna banka trebalo da iskoristi "Nedelju štednje" za sopstvenu promociju, i to na ličnom primeru konkretne štednje.


-Neke od mera NBS mogle su da budu smanjenje plata zaposlenih u NBS, kao i smanjenje drugih troškova. Jer, nema novčane štednje bez opšte štednje!

Štednja u dinarima isplativija, al’ mi više volimo evre

Iako su kamate na dinarsku štednju duplo veće nego u evrima, i iako je dobijeni iznos kamate oslobođen poreza na prihode od kapitala, iznosi štednje u domaćoj valuti su svega dva odsto.

Štednja u drugim valutama

 

Kamate na štednju oročenu na godinu dana u dolarima kreće se u opsegu od 1,5 do 3,5 odsto, dok u švajcarskim francima kamata na oročenu štednju kreće se od svega 0,6-2,7 odsto.

Ovu pojavu koja traje godinama Kovačević objašnjava nepoverenjem građana u dinar zbog lošeg novčanog sistema, gde pod prismotrom imamo upotrebu evra, a evra ima mnogo više nego dinara.

-Navikli smo da štedimo u evrima, jer imamo više poverenja u ovu valutu – podseća on.

 

"Negovanje štednje"

Poziv banaka građanima da štede mnogima može da zvuči iritantno, jer većina ljudi u Srbiji jedva sastavlja kraj sa krajem. Pa ipak, tvrdi ekonomista Kovačević, stvari bi trebalo posmatrati i iz druge perspektive.

-Štednja nije isključivo vezana za standard stanovništa, iako ove dve stvari jesu u nekoj vrsti korelacije. Ali, kada štednje ima više, onda je ona u apsolutnom iznosu veća. Kultura i negovanje štednje u Srbiji su na niskom nivou. Građani nisu upoznati sa oblicima štednje kao što su kupovina na berzi ili kupovina obveznica. Kod nas, se nažalost, sve svodi na odlazak u banku i ostavljanje štednog uloga, a može se štedeti i na drugačije načine - zaključuje Kovačević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 18:53
sta nam spremaju ? pa ogulice nas do koske :P
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online