Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.10.2012.
10:34
Večernje novosti A

Bogataši čekaju poteze države

Ideju predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi "oni koji su stekli nešto više novca ili mnogo više u vreme kada smo svi siromašili" trebalo da učestvuju u finansiranju nerazvijenih krajeva Srbije, poslovni ljudi sa kojima su "Novosti" razgovarale uglavnom doživljaju kao populističku izjavu.

Privrednici čekaju detalje najavljenih poteza Vlade Srbije
 

U kompaniji najbogatijeg Srbina, bar prema podacima brojnih, sve popularnijih svetskih top-lista najmoćnijih, Miroslava Miškovića, ovu, više puta ponovljenu inicijativu, podržavaju.

Nema razumevanja

Sve što je tokom dve decenije zaradio u građevinskom biznisu širom Ruske Federacije Dragan Pavlović iz Predejana uložio je u privatizovani motel koji sada zbog izgradnje Koridora 10 treba da bude zaobiđen. Poznati slovenački ugostitelj Momčilo Jorgačević, rodom iz vučjanskog sela Žabljana, kaže da više od deceniju pokušava da na jugu Srbije stvori "slovenački standard" ali da nema sa kim da radi. Ovakvih primera ima podosta i na siromašnom jugu Srbije a zajedničko im je da ovim ljudima ne manjkaju patriotizam, kapital i preduzetničke ideje, ali da ne nailaze na dovoljno razumevanja u "matici".

- "Delta" je, da podsetimo, oduvek bila generator privrednog razvoja Srbije - kažu za "Novosti" u "Delta holdingu". - Kompanija je imala i ima u gotovo svim gradovima Srbije svoje poslovnice i na taj način aktivno je učestvovala u privrednom životu svih krajeva u Srbiji. "Delta Agrar", sa 16 hektara obradive površine, pretežno u Vojvodini i uz kooperaciju sa individualnim proizvođačima, takođe značajno doprinosi razvoju poljoprivrede. Sigurno je da može još mnogo da se uradi, i verujemo da ćemo u narednom periodu saznati više detalja o ovoj inicijativi.

Predrag Ranković Peconi, koji u Srbiji poseduju dve uljare - "Vital" i "Sunce", ali i kompanije "Milan Blagojević", "Rubin", "Monus", "Pekarsku industriju Pančevo", "Albus", "Medelu", TV Hepi, UP "Stari grad"... nije za medije želeo da komentariše inicijativu predsednika Srbije.

A prema rejting agencijama, četvrti Srbin na listi najbogatijih u istočnoj Evropi, Đorđije Nicović, kaže za "Novosti" da nema nameru da ponovo pokuša da ulaže u našu zemlju.

- Nikada više neću ulagati kao ranije u firme u Srbiji - kaže za "Novosti" biznismen Đorđije Nicović.

- Tokom dugih godina poslovanja, podigao sam proizvodnju u Pirotu, Nišu, Surdulici u preduzećima poput "Niteksa", "Rudnika, "1. maja" i dao milione evra. Država mi je sve to oduzela i prodala strancima, gotovo besplatno. Direktnim aktima sam izgubio više od 100 miliona evra. Zato, iako sam i dalje prisutan na domaćem tržištu, na mene ne mogu da računaju. Mislim da sam i previše uložio, a na kraju sam najgore prošao.

Toplica Spasojević, predsednik ITM grupe, za "Novosti" kaže da bi vlasnici uspešnih kompanija u Srbiji sigurno bili zainteresovani za dalja ulaganja, ali da je neophodno obezbediti odgovarajuće preduslove za to.

- Verujem da su domaći privrednici spremni da se društveno angažuju, ali je za to neophodno i da država obezbedi ambijent - objašnjava Spasojević. - Teško da je danas moguće zamisliti da neko sa svog računa uplati milion evra nekoj firmi u nerazvijenom području i da se, na taj način, priča završi. Potpuno drugačiji rezultat možemo imati ako domaće kompanije dobiju šansu da rukovode tim kompanijama. Ali sigurno je da bi, bar u prvo vreme, u njima dolazilo i do racionalizacije, odnosno otpuštanja i da je za prave efekte, odnosno obezbeđivanje novih radnih mesta potrebno vreme. Pored toga, sigurno je da se u čitav proces mora uključiti i država, formiranjem određenog fonda koji bi, delimično, finansirao ove projekte.

Vlasnik modne kuće "Mona" i već dva hotela u Srbiji, na Zlatiboru i Javoru za "Novosti" kaže da je iznenađen pozivom predsednika Srbije.

- Još od 1989. godine sam u realnoj privredi - kaže za #Večernje novosti" Đorđe Momirović, vlasnik "Mone". - Koliko sam državi i društvu dao, toliko sam i dobio. Ni više ni manje.

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" iz Novog Sada, opet, podržava inicijativu predsednika Nikolića.

- Naravno da ću i dalje ulagati - kaže Petar Matijević za "Novosti". - Sve kompanije su registrovane u Srbiji i svu dobit ulažemo ovde. Nemamo ofšor kompanija, pa, samim tim, i sve poreze plaćamo u Srbiji. Trenutno, privodimo kraju investiciju u farme pilića, koje će nam omogućiti da godišnje prozvedemo četiri miliona komada pilića.

Ovo nije prvi put da se privrednici pozivaju na solidarnost sa građanima Srbije. Čak su i biznismeni imali određene inicijative. Predsednik "MK grupe" Miodrag Kostić je 2010. godine dao predlog da uspešni biznismeni pomognu propalim državnim firmama da se oporave. Kostić je tada izjavio da preduzećima nudi besplatan angažman u oblasti konsaltinga, a naročito kada je u pitanju rukovođenje, finansije i investicije, ali i upravljanja krizom i promenama.

Međutim, inicijativa je propala, jer su privrednici otpuženi da, ulaskom u firme, žele da preuzmu kompanije za sopstveni profit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online