Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.09.2012.
19:16
Beta A

"Spasićemo Srbiju ekonomske propasti"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da su osnovni ciljevi njegove vlade zaustavljanje propadanja ekonomije i ekonomski oporavak. Dačić je na ručku sa članicovima Američke privredne komora u Srbiji kazao da su put za ostvarenje tih ciljeva privlačenje stranih investicija i smanjenje rashoda države, ali ne i investicione potrošnje.

Dačić: Investicije su put do izlaska iz krize
 

Premijer je ukazao da je visok deficit državnog budžeta koji će ove godine biti nešto ispod sedam odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), da je probijena granica dozvoljenog zaduživanja države, da je dinar nestabilan - za četiri godine oslabioj je 53 odsto, a stopa nezaposlenosti je oko 25 odsto, među najvišim u Evropi.

"Imamo samo jedan cilj, a to je da te parametre promenimo, zaustavimo pad ekonomije, smanjimo deficit i dug i povećano investicije, ali ne kroz kredite. Cilj je da deficit budžeta u 2013. bude manji od četiri odsto BDP", kazao je Dačić.

Da bi ostvarila te ciljeve Vlada Srbije će uvesti striktnu kontrolu budžetskog deficita kroz racionalizaciju potrošnje i povećanje poreskih prihoda i odlučno će se boriti sa sivom ekonomijom.

Premijer je kazao i da je potrebno da Srbije ponovo uspostaviti odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kako je ocenio, MMF Srbiji nije bitan zbog novca koje bi mogao da joj da, već da bi dao pozitivnu ocenu i referencu ekonomskom sistemu. Dačić je dodao da bi saradnja sa MMF mogla da dovede do povećanja broja investitora i donela bi pozitivan odnos drugih finansijskih organizacije prema Srbiji.

Po rečima Dačića, da bi Srbije privukla investitore mora da ima povoljniju poslovnu klimu od drugih zemalja u regionu i zbog toga će se nastaviti ukidanje parafiskalnih nameta i modernizovati propisi o radnim odnosima. Dačić je rekao i da je neophodno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola.

"Investicije su jedini pravi put i način za najbrži izlazak iz krize", kazao je on.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković kazao je da je neophodno da Vlada Srbije što pre nastavi strukturne reforme, bez kojih su nemogući makroekonomska stabilnost i održiv privredni razvoj.

Američka privredna komora u Srbiji okuplja 160 kompanija koje su u Srbiji investirale više od devet milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 19:21
Која је цена тог "Спаса" ? Космет? Војводина? Коферче? Не играј се Дачићу ....
Sreda 26.09.2012. 19:22
Америчка привредна комора инвестирала????????????? А сутра опет у Москву по паре ! Па Народе, који је правац ? Србија има довољно, само треба отету имовину да врати!!! Амери нису инвестирали ништа, ни један једини динар ! Дачићу, Дачићу !!!
Sreda 26.09.2012. 19:56
Spasa joj nem kolko vidim dok si ti u vladi pigi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online