Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.09.2012.
12:24 >> 12:44h
Blic A

Misija MMF-a od danas u Srbiji

Kratka misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Srbiji od danas do 14. septembra sa glavnim zadatkom da proceni najnovije makrokonomske izglede zemlje. Petodnevna poseta misije MMF počela je razgovorima u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Bogdan Lisovolik navodi da je MMF zabrinut zbog stanja u srpskoj ekonomiji

Kako je navedeno u izjavi stalnog predstavnika MMF u Srbiji Bogdana Lisovolika na internet stranici kancelarije, "misija će, takođe, razgovarati o zabrinutosti MMF povodom nedavnih izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije koje su narušile njenu autonomiju, kao i povodom fiskalne situacije".


Misija se "neće angažovati na pregovorima o aranžmanu", naveo je Lisovolik.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vlajko Senić ranije je rekao da se radi o takozvanoj "fekt fajding misija" koja treba da se upozna sa stanjem u javnim finansijama Srbije, ističući da bi kao naredni korak došla misija koja vodi pregovore (o novom aranžmanu).


On je rekao da će misija MMF-a s predstavnicima Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS) i drugim važnim članovima vlade razgovarati o svim važnim temama - o Zakonu o Narodnoj banci Srbije, budžetu i javnim finansijama.


Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u petak je izrazila očekivanje da će Srbija postići aranžman sa MMF-om do kraja godine, jer je to neophodno zbog kreditnog rejtinga i visine premije rizika zemlje.


Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji državni bužet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti".


MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.

Srbiju predvodi Tabakovićeva, prisutni i Krkobabić i Dinkić

Razgovori delegacije Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su u ponedeljak plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS). Delegaciju Srbije predvodi guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković, a Misiju MMF-a Zuzana Murgasova. Današnjem sastanku u NBS prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Jovan Krkobabić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"Svoje stavove i preporuke misija MMF-a će izneti u pisanom saopštenju za medije koje će objaviti na kraju posete", navodi se u saopštenju NBS.

POVEZANE VESTI

Subota 29.09.2012. 21:27
krvopije proklete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online