Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 25.08.2012.
07:39
Večernje novosti A

Deli nas korak do bankrota

Srbija je na korak do toga da upadne u zonu prezaduženosti. Spoljni dug sve više raste i premašio je 24 milijardi evra. Naša zaduženost u inostranstvu je dostigla 79 odsto bruto društvenog prizvoda, što nas dovodi na ivicu da skliznemo u visoko zadužene ili prezadužene zemlje.

Foto - ilustracija: Srbija sve više zadužena
 

Država uzima sve više kredita i oni su na nivou od 8,1 milijardu evra, dok su dugovanja celokupnog javnog sektora 11 milijardi evra.

S druge strane ukupni javni dug Srbije je na nivou od 15,3 milijarde evra i u odnosu na mart je povećan za 674 miliona evra. Od prodaje dinarskih hartija od vrednosti unutrašnja zaduženost države je povećana za 291,3 miliona evra, a od obveznica vezanih za evro za 231,9 miliona evra. Obaveze države prema Fondu za razvoj su povećane za 51,1 milion dinara.

Banke se razdužuju

Banke i preduzeća duguju u inostranstvu 13,1 milijardu evra i on je smanjen za 270 milijardi evra. Firme su se dodatno zadužile za 491 miliona evra, najveći broj zajmova je sa promenjivom kamatnom stopom.

"Javni dug Srbije mogao bi do kraja godine da se uveća na 60 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, što je 15 odsto više od zakonski dozvoljenog maksimuma", smatra Zoran Grubišić, ekonomista i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

"Veliko učešće javnog duga u BDP objašnjava se, pre svega, nepovoljnim kursom domaće novčane jedinice, jer su zaduženja Srbije uglavnom u stranoj valuti, dok su prihodi naše privrede u dinarima. Zbog toga će učešće javnog duga u BDP rasti, čak i ako ne bude novih zaduženja".

Država, kako kaže Grubišić, i dalje na unutrašnjem tržištu prodaje svoje obveznice, ali bi bilo bolje ići na kreditne aranžmane spolja, jer bi mogli biti povoljniji, uključujući i aranžman sa MMF.

"Loš privredni model, koji je primenjivan u Srbiji počev od 2001. godine, ali i relativno visoka javna potrošnja, glavni su “krivci” za ubrzanu ekspanziju javnog duga", smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. "U protekloj deceniji, umesto proizvodnog, razvijan je sektor usluga koji se zasniva na uvozu, a mnogi prihodi, kao oni od privatizacije, više nisu dostupni. Pošto nema priliva u budžet, država će morati dalje da se zadužuje, kako bi ispunjavala svoje obaveze prema kreditorima i korisnicima budžetskih sredstava. Ohrabruje to što se struktura spoljnog duga promenila, jer se smanjilo učešće kratkoročnih, u korist dugoročnih kredita, koji su povoljniji".

Subota 25.08.2012. 09:04
Nekako mi se čini i da bankrotira Srbija, biće nam isto kao i sada.
Subota 25.08.2012. 14:37
Misija obavljena, kao nekad Stjepan Mesic, sada moze reci Boris Tadic. Uhapsiti, suditi i presuditi unistiteljima Srbije, poslati na dugogodisnje robije, zapleniti svu imovinu. Nece ih valjda pustiti, posle ovog rada, da kupuju vile, da letuju, da nas i dalje prave idiotima, a gradjani Srbije da poumiru zbog njihovog namernog izazivanja ove situacije u koju su nas oni stavili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online