Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.08.2012.
13:49 >> 13:57h
Beta A

"Rejting nam pao zbog prethodne vlade"

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović ocenila je danas da je kreditni rejting Srbije posledica rada prethodne vlade.

 "Niko ne određuje kreditni rejting mesec za mesec. On se smanjuje ili povećava nakon višemesečnih analiza kako zemlja ekonomski funkcioniše"
 

"Kreditni rejting Srbije nije smanjen zbog ove vlade, već zbog svega što je prethodna vlada ostavila u amanet", rekla je ona na konferenciji za novinare u Srpskoj naprednoj stranci.

Bonitetska kuća Fič (Fitć) objavila je juče da je smanjila izglede rejtinga Srbije sa ocene stabilno na negativno i potvrdila rejting za dugoročni državni dug Srbije od BB minus. Prosle sedmice američki Standard end Purs snizio je kreditni rejting Srbije na BB minus.

Mihajlovićeva, koja je i član predsedništva SNS, kao razloge za smanjenje rejtinga pomenula je visok budžetski deficit, manjak investicija, birokratiju, monopole i stalno pogoršavanje ekonomske situacije.

Ona je ocenila da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije najmanji mogući razlog za smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Srbije.

"Niko ne određuje kreditni rejting mesec za mesec. On se smanjuje ili povećava nakon višemesečnih analiza kako zemlja ekonomski funkcioniše", kazala je ona i podsetila da je nova vlada prvu sednicu imala 27. jula, a od tada nije prošlo ni mesec dana.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite žvotne sredine Srbije Zorana Mihajović je istakla da veruje da će programi koje Vlada sprema i fiskalna konsolidacija omogućiti da Srbija krene prema oporavku.

 

Prokopijević: Ni nova Vlada ne radi dobro

 

- To je vrlo rđav kreditni rejting, takozvani "nekst tu džank", i vrlo blizu do bezvrednih obveznica. Sa ovom novom ocenom Fiča izgledi su nestabilni, što je u stvari uvod za naredno pogoršanje kreditnog rejtinga, koji može da usledi vrlo brzo - rekao je ekonomista Miroslav Prokopijević agenciji Beta.

 

 

Vlada koja je najavila podizanje poreza koji guše privredu bi, prema rečima Prokopijevića, morala da kaže da je to privremeno podizanje poreza i da će ti porezi biti vraćeni kad se skreše budžetska potrošnja.

 

 

Paralelno sa tim bi, dodao je, trebalo da smanji broj zaposlenih u javnoj upravi, gde su zarade 20 odsto iznad plata u privatnom sektoru.

 

 

- To znači da bi moglo da se u narednih godinu i po skrešu plate za 20 odsto i 20 odsto otpusti, tako da kumulativni efekat bude 40 odsto i da se ti porezi vrate na niži nivo. Ovako će samo porezi gušiti privredu i dugoročno pogoršavati stanje, a trend će ostati isti - rekao je Prokopijević.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 14:13
Pa hajde, radi sad ti kako valja!
Petak 17.08.2012. 17:05
Postoji li neka izjava o stanju u drzavi na koju se vladajuci politicari ne pravdaju recima: To je zbor prethodne vlade, predhodnog predsednika itd??? A da malo ljudi preuzmete odgovornost za sopstvene greske ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online