Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.08.2012.
20:53
Smedia A

Zbog kojih dugova će vam prvo zakucati na vrata i kada?

Veliki broj građana Srbije nije u mogućnosti da redovno plaća račune za komunalne usluge. Kako će naplatu dugovanja ubuduće sprovoditi profesionalni privatni izvršitelji po pojednostavljenoj proceduri, S media je odgovore na pitanja koja zabrinjavaju građane potražila direktno kod "Infostana“, EDB-a, "Parking servisa", "Telekoma“, "Telenora“ i VIP-a.

Foto: Ilustracija
 

"Infostan“: Pre podnošenja predloga za izvršenje, šaljemo opomenu dužniku da plati obaveze u ostavljenom roku. U suprotnom, Infostan će podneti predloge za izvršenje profesionalnom izvršitelju.

Prve predloge za izvršenje, Infostan će podneti u oktobru, za period septembar 2011. - avgust 2012. To znači da će svi korisnici komunalnih usluga koji imaju dugovanje u tom periodu biti opomenuti pre slanja predloga za izvršenje, u septembru 2012.

EDB: Naplata dugova preko izvršitelja pokreće se kada se proceni da redovna naplata nije moguća, pre nego što potraživanje zastari. Najpre opominjemo dužnika, a ako ipak ne plati, podnosimo predlog za izvršenje nadležnom izvršitelju.

JKP "Parking servis": Prilikom naplate potraživanja, najpre redovno šaljemo obaveštenja i opomene. U skorije vreme u planu je pokretanje postupaka prinudne naplate posredstvom privatnih izvršitelja.

"Telekom“

Veruju sudovima, ali i efikasnosti izvršitelja

Preduzeća koja posluju u oblasti komunalnih usluga u odgovoru za S media portal kažu da imaju poverenja u srpske sudove, ali da se nadaju da će profesionalni izvršitelji, zbog olakšane procedure naplate dugovanja, naplatu izvršavati i brže i efikasnije.

Nakon kog vremena i kojih procedura se stupa u proces naplate dugovanja preko privatnih izvršitelja?


Fiksna telefonija: U slučaju da korisnik ne plati mesečni račun, u sledećem računu po isteku roka za plaćanje biće obavešten o tome. Korisnik može do 20-og u narednom mesecu da plati račun bez isključenja. Ako ne plati, biće privremeno isključen. Posle toga, u periodu od 60 do 70 dana, korisnik može da bude ponovo uključen ako plati dug. U suprotnom se raskida ugovor.

Mobilni postpejd brojevi: Ako korisnik ne plati račun u predviđenom roku, privremeno se isključuje odlazni saobraćaj (mogućnost da pozivate druge brojeve sa vašeg fiksnog telefona). Korisnicima se prosleđuje SMS opomena nakon sedam dana od isteka roka za plaćanje. Ukoliko ni u periodu od 10 dana ne plati račun, a nakon minimum 15 dana po isteku roka za plaćanje, korisniku se onemogućavaju odlazni pozivi. U periodu od 45 dana od tada može samo da prima pozive. Ako opet ne izmiri dugovanja, onemogućavaju mu se dolazni pozivi. Korisnik, zatim, ima dodatnih 30 dana da izmiri račun, posle čega kompanija raskida ugovor i pokreće postupak naplate dugovanja.

Od kojih dugovanja počinje naplatu - viših ili nižih i koliko iznose najviša dugovanja? Da li su prioritet u naplati dužnici sa visokim iznosom duga?
"Infostan": Ne možemo da utičemo na odluke profesionalnih izvršitelja od kojih dugovanja će početi i koji su prioriteti, kod koga i kada će izaći na izvršenje, jer su oni samostalni u svom radu.
EDB: Naplata potraživanja počinje prema kupcima sa najstarijim dugovanjima. Ukupna dugovanja kupaca za isporučenu električnu energiju (pravna i fizička lica) iznose oko 17 milijardi dinara.
"Parking servis“: Postupak naplate pokreće se po automatizmu kako predmet za utuženje nastaje.
"Telenor“: Kriterijum za pokretanje postupka za naplatu potraživanja je starost dugovanja.
"VIP“: Iznos duga je samo jedan od parametara na osnovu kojih se donosi odluka kako ćemo raditi naplatu prema određenom korisniku koji nije izmirio svoje dospele obaveze.

“Telekom Srbija“ je u junu predao privatnim izvršiteljima oko 250 predloga za naplatu telefonskih računa koji nisu plaćeni u poslednjih godinu dana.

"Telenor“: Naplata dugova kreće nakon deaktivacije pretplatničkog broja, odnosno raskida ugovora sa korisnikom. Dužniku se najpre šalje račun sa ukupnim zaduženjima do dana deaktivacije. Po isteku roka za uplatu, šalje se opomena pred utuženje. Nakon toga, slučajeve predajemo ovlašćenim registrovanim agencijama specijalizovanim za oblast van sudske naplate, pa ukoliko one sa dužnikom ne postignu dogovor o izmirenju duga, Telenor pokreće postupak naplate potraživanja.

Telenor se od 01.06.2012. godine obraća profesionalnim izvršiteljima. Predmeti koji su do 01.06.2012. godine predati nadležnim sudovima, ostaće u njihovoj nadležnosti do okončanja postupka naplate.

"VIP“: Najpre opominjemo korisnika (pozivom, SMS porukom ili pismom), zatim koristimo druge vidove opomene i, na kraju, pokušavamo da sudski naplatimo dugove ili nađemo najboljeg ponuđača za zaključenje ugovora o ustupanju potraživanja. U dosadašnoj praksi nismo koristili usluge profesionalnih izvršitelja.

U procesu naplate, angažujemo i agencije za naplatu potraživanja mesec dana nakon privremene deaktivacije odlaznog saobraćaja, ako prethodno u direktnom kontaktu sa pretplatnikom ne uspemo da se dogovorimo o načinu naplate potraživanja. Takođe, VIP ima pravo da ustupi naplatu računa banci ili drugim pravnim ili fizičkim licima.

Koja je donja granica duga za koju se pokreće izvršenje?

“Infostan”: Ne postoji donja granica duga. Predlozi za izvršenje se podnose protiv svih korisnika komunalnih usluga koji imaju dugovanja u momentu podnošenja predloga.

EDB: Svaki dug može biti predmet izvršenja.

"Parking servis“: Postupak prinudne naplate pokreće se protiv dužnika koji imaju neplaćene najmanje dve dnevne karte. Cena dnevne karte je 1.870,00 dinara.

"Telekom“ i "Telenor“ nisu odgovorili na ovo pitanje, uz obrazloženje da je najniži dug za koji se pokreće postupak izvršenja - poslovna tajna.

"VIP“: Iznos pojedinačnog dugovanja u većini slučajeva ostaje u okvirima jedne ili više mesečnih pretplata. Iznos duga zavisi i od momenta u toku procesa naplate u kome ga agencija za naplatu potraživanja preuzima. Iznos duga je veći kod korisnika sa raskinutim ugovornim odnosom.

Otkako im je Ministarstvo pravde prenelo ovlašćenja, privatni izvršitelji postupaju bez odluke suda, a jedan od načina naplate dugovanja je i stavljanje administrativne zabrane na deo plate.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2012. 21:05
Reketasko mafijaska banda,ako to stvarno zazivi imace samo 5% urednih platisa ostalo je sve sirotinja bez posla koja ce ziveti u mraku i po budzacima jer ce im uzeti stanove i sve.........samo ustanak protiv dahija moze dovesti red u ovaj haos zivljenja EU integracija !
Četvrtak 09.08.2012. 21:09
dokle god "stado" ćuti - treba ga šišati... svi negoduju protiv bus-plusa a kad treba da se pokrenemo onda bude 200 ljudi na ulici... samo globite stoku srbistansku kad za bolje nije!
Četvrtak 09.08.2012. 21:09
Па људи! некада је у турском ропству било позитивно избегавање харача,али сада смо уређена држава Србија и нормално је да се плаћа оно што користимо.Сада је патриотизам плаћање обавеза као и пореза.Испаде да су највеће патриоте у Војводини јер су најредовније платише пореза пре свега.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online