Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 28.07.2012.
00:49
B92 A

Najveća prevara ikada?

Svakoga dana u 11 sati u Londonu se odlučuje o vrednosti novca. Ukoliko se to ne uradi na osnovu realnih odlika privrede, nego na osnovu mutnih interesa, dobije se prevara koja utiče na bezmalo svakog stanovnika u svetu.

Foto: Ilustracija

Barkliz banka je treća po veličini u Velikoj Britaniji, ali je u nedavnoj analizi Univerziteta u Cirihu proglašena za najuticajniji koncern svetske privrede.

Prošlog meseca su Britanska finansijska kontrola i ministarstvo pravde te američki nadzorni organ za finansijsko tržište CFTC kaznili su Barkliz banku sa rekordnom kaznom od 450 miliona dolara, jer je manipulisala takozvanim Liborom.

Od Libor kamatne stope zavise i finansijsko tržište i privreda zone u kojoj se koriste američki dolar i engleska funta. Ona se određuje svakog dana na osnovu informacija 16 najvećih banaka i trebalo bi da bude usklađena sa realnim uslovima na tržištu.

Objavljuje se uvek u 11 sati po londonskom vremenu. Barkliz banka je manipulisala i vrednošću Euribora, što je kamatna stopa za tržište na kome se plaća evrom.

Visina kazne je određena samo za period od 2007. pa do danas, mada se zna da je ova manipulacija postojala i ranije. Služeći se njome, Barkliz banka je ostvarivala dobit na tržištu novca koja se smatra nesrazmerno većom od kazne.

Još važnija je činjenica da je za sve vreme poslovanja na osnovu manipulisanih vrednosti cene novca za međubankarske pozajmice celokupna svetska privreda funkcionisala na pogrešnim temeljima.

Posledice ove prevare su trenutno nesagledive. Glavni rukovodioci Barkliz banke podneli su ostavke i u dokumentu napisanom početkom jula napisali da žale zbog svog postupka i da do njega nije smelo da dođe.

Mediji su kao glavnog krivca okarakterisali generalnog direktora, Amerikanca Boba Dajmonda. On je, međutim, objavio razne dokumente koji pokazuju da su u sve bile umešane i britanska Centralna banka i vlada.

Finansijski inspektori SAD, Evrope i Japana, u međuvremenu su došli do zaključka da je u čitavoj prevari učestvovalo najmanje 20 velikih svetskih banaka, a u osumnjičene spadaju i "Benk ov Amerika“, "Kredit svis“ i "Dojče bank“.

Očigledno je da sada svi koji su učestvovali u prevari gledaju da dobiju na vremenu i pripremaju sve moguće odstupnice.

Ne polazi se od toga da će on mnogo doprineti rasvetljavanju same prevare, jer je njegov zadatak da preispita principe poslovanja banke i napiše nove smernice za njen dalji rad.

Jedna od banaka oko kojih se "steže obruč“ istrage povodom najveće prevare u istoriji jeste i Lojds, piše Handelsblat.

Ova britanska banka je saopštila da su njeni predstavnici "od raznih organa vlasti“ dobili pozive na razgovore u vezi sa manipulacijama Liborom.

Lojds je saopštio da je interno već počeo istragu u vezi sa tim, ali da ne može da proceni koliko dugo će ona trajati. Inače, ovom koncernu ne ide baš najbolje, jer se nalazi u minusu od 640 miliona funti, to je, kažu predstavnici Lojdsa, rezultat oslanjanja na pogrešne savetnike.

POVEZANE VESTI

Subota 28.07.2012. 00:58
USA su otvorili kovceg propasti Svetske monetarne politike a Britanci zakucavaju prvi ekser .... za narednih nepunih godina dana sledi "UKOP" - prvo Eura pa $ Jedino ako se ne desi neko cudo ili izbije III rat.!
Subota 28.07.2012. 09:20
Ma ne treba se nista cuditi.Te sve banke su u rukama jevreja a zna se kakavi su to manipulanti narocito kada je novac u pitanju.Sve su covecanstvu nametnuli i religiju i banke i nacin zivota itd..............Eto vidite kada je bila Francuska revolucija sve su banke revolucionari opljackali samo ne Rotsildovu znaci da ta porodica stoji iza te revolucije !Najbolji nacin je izgleda robna razmena jer tada nece biti banaka.
Subota 28.07.2012. 10:57
London je grad masona, imaju preko 1.5 milion clanova u masonskim lozama, i stadion kao sto ste videli juce je okruzen reglektorima koji simbolizuje illuminatsku piramidu, i to se jasno vidi. Samo mi da oladimo glave i bice sve ok, ali ti ne da djavo da zivis!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online