Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.06.2012.
15:29
Politika, Dojče vele A

Prvo vam gledaju Fejsbuk profil, pa odobravaju kredit?

Navike posetilaca društvenih mreža poput Fejsbuka i Tvitera mogle bi da upotpune sliku o kreditnoj podobnosti korisnika u Nemačkoj.

Od vašeg profila na Fejsbuku bi ubuduće moglo da zavisi da li ćete dobiti kredit ili ne, za auto, za kuću, za stan…

Naime, nemačka agencija za proveru kreditne sposobnosti Šufa namerava da u upotrebu uvede program koji bi mogao da bude uvršten u postupak ocene boniteta klijenata.

Ideja je da se uz pomoć novog programa otkriju crte karaktera korisnika kreditaa, a na ocenu bi uticali nivo disciplinovanosti, zavisnost od komunikacije na internetu, posvećenost kompjuterskim igricama, seksualne navike, definicija granice stida i skrupula.

Šufa ističe da program nije usmeren protiv interesa prosečnog korisnika kredita, već protiv bahatih, finansijski potentnih, a neurednih platiša.

"Finansijski sposobni korisnici kredita, lizinga, mobilnih telefona i kompjutera u postpejd sistemu, češće su, od ostalih korisnika, problematične platiše”, kaže se u saopštenju koje su preneli nemački mediji.

Predstavljanje projekta za razvoj ovog kreditno-špijunskog programa izazvalo je, prema očekivanjima, buru negodovanja. Protestovali su političari, nadležna ministarstva, društva za zaštitu potrošača i nevladine organizacije za zaštitu privatnosti. Šufa je, međutim, ukazala da je reč o eksperimentu, dok će konačna verzija predstavljati kompromis između tehnički ostvarivog i zakonski mogućeg.

Nemački mediji pišu da "pretraživati internet kako bi se ’usisali’ lični podaci građana, o njihovoj navodnoj kreditnoj sposobnosti, a da oni o tome pri tome ništa ne znaju, prelazi granicu tolerancije i onog što nazivamo otvorenom razmenom informacija, a internet bi to trebalo da bude".

"Od vašeg profila na Fejsbuku bi ubuduće moglo da zavisi da li ćete dobiti kredit ili ne, za auto, za kuću, za stan… Kakav vam je porodični status zaista? Da li vam je stan sređen? Bavite li se ekstremnim sportom? Jer to uvećava mogućnost nekog nesrećnog spleta okolnosti u vašem životu. Sve to interesuje banke, poslodavce, osiguravajuća društva, jer od takvih informacija mogu da profitiraju. A građani? Oni od svega toga mogu imati koristi, samo ako ubuduće pažljivije objavljuju svoje lične podatke. Drugim rečima, ovo nije ništa drugo nego apel za podizanje nivoa svesti. ’Šufo’, hvala ti na tome“, piše Frankfurter rundšau.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 08:38
Ovo je smešno. Pa fejsbuk profili su toliko "nafilovani", da ne mogu više biti. Tu su svi visokoškolovani, ili studenti, govore četiri-pet stanih jezika, zimuju, letuju, sudeći po fotografijama. Profili služe zabavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online