Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.06.2012.
16:51
Beta A

Svetska banka: Smanjenje nezaposlenosti prioritet u Srbiji"

Mere za smanjenje nezaposlenosti trebalo bi da budu jedan od prioriteta za narednu vladu, ocenjeno je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke o jugoistočnoj Evropi.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je da u Srbiji nije dovoljna jedna mera za smanjenje nezaposlenosti, koja je, kako se podseća u izveštaju, u novembru prošle godine dostigla 23,7 odsto, što je najviši nivo u proteklih 15 godina, od kada se sprovodi anketa o radnoj snazi.

Stopa zaposlenosti u Srbiji je, kako se navodi, prema anketi o radnoj snazi pala na 35,3 procenta u novembru 2011, što znači da je od 2008. izgubljeno 560.000 radnih mesta, dok je u između aprila i novembra 2011. izgubljeno 57.000 radnih mesta, navodi se u izveštaju.

Za kreiranje radnih mesta potrebno je rešiti osnovna pitanja koja se tiču poslovnog okruženja, na primer osnivanje preduzeća, procedure za plaćanje poreza, kao i troškovi izdavanja dozvola, naveo je Šestović, dodavši da je u tom pogledu bilo napretka početkom prošle decenije, ali da poslovanje opet postaje komplikovanije i
skuplje.

Kada je reč o ponudi radne snage, naveo je on, problem je što obrazovni sistem ne odgovara zahtevima poslodavaca, pa su potrebne ozbiljne reforme, a najveći problem je u srednjem stručnom obrazovanju koje ne pruža potrebna znanja. Pored toga, radno zakonodavstvo, koje uključuje i zakone ali i kolektivne ugovore, otežava situaciju jer unosi nefleksibilnost kako za primanje tako i za otpuštanje radnika.

"Ima puno posla u toj oblasti i smatram da bi to mogao biti jedan od prioriteta za sledeću vladu", naveo je Šestović, dodavši da je potreban veliki napor, a da se rezultati mogu očekivati za godinu, dve ili više.

Šestović je naveo i da su izdvajanja za aktivne mere zapošljavanja do kraja 2011. godine bile oko 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je četiri puta manje nego u EU, a u 2012. godini su dodatno smanjena za oko 40 odsto. To je po njegovoj oceni "neodgovorna politika", pogotovo kada se uzme u obzir teška situacija nezaposlenosti među mladima, iako te mere, kako je istakao, imaju ograničeni efekat.

U izveštaju se navodi da će u celoj jugoistočnoj Evropi ove godine biti zabeležen pad privrednog rasta, dok bi naredne godine situacija  trebalo da bude bolja, a konkretna prognoza za Srbiju je 0,5 odsto za ovu, a tri odsto za narednu godinu.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 07:20
"Zaposliti" se još i može, ko pristaje na monotoni rad za mašinom, u tri smene - plata 12 i po hiljada dinara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online