Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.05.2012.
12:22
Lj. Ivanović - Vesti A

Dinaru se crno piše

Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine, uzevši u obzir tešku socijalnu situaciju u zemlji i ekonomske prilike. Srbija je u boljem položaju od Grčke, u boljem položaju i od Argentine, jer ima fleksibilan kurs. Ali je u veoma rđavom socijalnom stanju i politički dezorijentisana. A dugove ćemo teško vraćati sem ukoliko se privredni rast značajno ne ubrza, kaže za "Vesti" Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.


Zašto baš još dve godine mučenja?

- Čak i kad bi se hitno krenulo u reforme, za vidljive efekte potrebno je godinu i po ili dve dana, a kad se uzme još u obzir da vlada možda neće biti formirana do kraja leta, možemo da izgubimo čitav kvartal. Ko god da sastavi vladu imaće jako težak posao jer preuzima zemlju u vrlo teškom ekonomskom i socijalnom stanju. Srbija je sada u recesiji, a onda će biti u stagnaciji i vreme je potrebno da se trendovi promene.


Šta je prvo, najvažnije čime Vlada mora da se pozabavi?
- Vlada mora da izađe s realnim i kredibilnim programom, a glavni cilj je povećati zapošljavanje. To je goruće pitanje za državu.


Može li Vlada da učini bilo šta što bi na kraći rok dalo rezultate?
- Može i mora. Politika zapošljavanja će morati da bude dugoročna, jer tu se ništa ne

Vanredni izbori


Gligorov smatra da je moguće da s pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, Srbiju očekuju prevremeni parlamentarni izbori.

- Koalicija oko DS i SPS može da formira vladu, kao što je i najavila, ali da ne verujem da će ta vlada opstati na duži rok, jer je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića pobednik izbora. Ne verujem da je moguća "velika koalicija" jer bi tu DS bila manji partner u vlasti, zato što je SNS osvojila najveći broj mandata.

može postići na brzinu. Niska zaposlenost je daleko najveći privredni i socijalni problem. Pa bi trebalo da je i politički.


Kako ocenjujete to što guverner upozorava da bez reformi gubimo kontrolu nad dinarom?
- Upozorenje je ozbiljno. Narodna banka Srbije uopšte nema razloga da previše interveniše na tržištu stranim novcem, jer nije izvesno da te inervencije deluju stabilizaciono. Najbolje bi bilo ako bi centralna banka svu svoju pažnju posvetila inflaciji a kurs prepustila tržištu.


Dinar nezaustavljivo pada. Mislite li da je to proizvod samo loše ekonomije, ili i špekulanata ili političkog potresa?
- Komentarisati kurs na kraći rok je besmisleno, ali je jasno da kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, jasno je da dinar mora da devalvira. Deficit je neodrživ i jasno je da dinar mora da trpi.


A šta se u toj situaciji može učiniti da se nepovoljan trend zaustavi?
- Treba nam strani novac, a kako ga nema kroz velike strane investicije, jedini spas nam je Međunarodni monetarni fond. Srbiji je hitno potreban novi aranžman s MMF. 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 12:50
Dinar će biti jak kad bude više radnika u proizvodnji nego birokrata.
Sreda 23.05.2012. 14:11
Izgleda da dinar i evro zajedno propadaju, samo dinar vodi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online