Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.05.2012.
08:49
Blic A

Akcije Fejsbuka kupuju i u Srbiji

Na najpopopularnijoj društvenoj mreži “Fejsbuk“ od petka, osim ubijanja dosade, može da se “ubije” i zarada, budući da je tada počelo trgovanje akcijama ove kompanije po početnoj ceni od 38 dolara.

Tokom prva 22 minuta trgovanja akcijama Fejsbuka, trgovalo se za 8 milijardi $
 

Za samo 22 minuta od početka trgovanja akcijama Fejsbuka na njujorškoj berzi Nazdak, koja je specijalizovana za kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, trgovalo se za osam milijardi dolara, a nalozi za kupovinu su dolazili i iz Srbije, piše beogradski “Blic“, pozivajući se na “Iliriku”, jednu od brokerskih kuća preko koje se može ulagati u akcije kompanija u inostranstvu. Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, te da su provizije do 1,2 odsto.

- Naši građani mogu da kupuju akcije na regionalnim i svetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Recimo da je sve ispod 1.000 evra neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa. Na veće sume od po 10.000 ili 100.000 evra plaća se manja provizija - kaže jedan od brokera u “Ilirici“, koji je u tom trenutku unosio naloge za trgovanje akcijama “Fejsbuka“ iz Srbije.
 

Brojevi

* 1.000 evra suma ispod koje se ne isplati ulagati na inostranim
berzama
* 200 evra provizija brokera
na uloženih 1.000 evra
* 1,2 odsto maksimalna
provizija brokera
* 106 mlrd dolara vrednost
Fejsbuka
* 38 dolara inicijalna cena
jedne akcije

On kaže da ne može da otkrije ko iz naše zemlje pokušava da se obogati na njujorškoj berzi od kompanije 28-godišnjeg Marka Zakerberga, ali da je ukupna suma kojom se trguje kap u moru u odnosu na brojke koje se vrte u ostatku sveta.


- Osim preko ove brokerske kuće, iz Srbije se na stranim berzama može trgovati i preko Foreks platformi, rekao je za “Blic“ Nenad Gujaničić, glavni broker u “Sinteza investu“. - Svi koji nude trgovinu na valutnim paritetima nude i opciju trgovanja akcijama. Takođe, može se trgovati i davanjem naloga u pojedinim domaćim bankama - kaže on.

Konačno, građani koji žele da se kockaju na akcijama koje se kotiraju na svetskim berzama mogu i direktno da stupe u kontakt sa brokerskim kućama u inostranstvu preko interneta. Oni pošalju ugovor, kao i fakturu za plaćanje i nakon dva do tri dana postajete njihov klijent, a sva buduća trgovanja se završavaju klikom na kompjuteru sa opcijom sell (prodaj) ili buy (kupi).

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2012. 08:53
Шта ће бити са акцијама, кад анонимуси почну да "раде"?
Utorak 22.05.2012. 08:54
Dragi novinari Vesti, akcije od Facebooka su vec dramaticno pale a vi jos pisete kako ce se neko obogatiti?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online