Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2010.
11:52
Tanjug A

Markijone: "Fijat" zatvara fabriku na Siciliji!

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markijone, koji istovremeno upravlja američkim "Krajslerom", izjavio je u Detroitu da je odluka o zatvaranju fabrike na Siciliji koja zapošljava 1.400 radnika definitivna i "nepovratna", bez obzira na to što izaziva velike rasprave i osporavanja.

Markijone je kazao da "Fijat" gubi novac na svakom automobilu izrađenom u fabrici Termini Imereze u Siciliji jer su troškovi pogona izuzuzetno visoki zbog nedostatka infrastrukture u tom regionu, prenele su agencije.

"Mi smo najveća industrijska organizacija u Italiji, ali mi ne snosimo odgovornost za upravljanje zemljom," dodao je Markijone. On je procenio da će stepen korišćenja kapacita u evropskoj autoindustriji pasti na 65 odsto u 2010. godini sa 75 procenata minule godine, u očekivanju da će doći do daljeg pada prodaje.

On je istakao da "Fijat", u pregovorima sa vladom i sindikatima, nastoji da pronađe drugo rešenje za sporni pogon u kome bi proizvodnja automobila trebalo da se okonča krajem 2011. godine. Markijone je prvi put govorio o nužnosti zatvaranja sicilijanskog pogona u junu, upozoravajući da je to jedini način da se smanje troškovi grupacije, ali je naišao na žestok otpor zaposlenih.

Hiljade "Fijatovih" radnika i u sredu je protestovalo na jugu Italije zbog odluke uprave kompanije da zatvori kapije. Govor Markijonea pred učesnicima Svetskog kongresa automobilske industrije u Detroitu juče je takođe u nekoliko navrata prekidan glasnim protestima zbog njegovog insistiranja da se zatvori fabrika na Siciliji, kao i zbog prakse otpuštanja radnika u "Fijatu" i "Krajsleru", na čijem se čelu nalazi.

"Fijat" je dobio 20 odsto akcija "Krajslera" od vlade SAD za transfer tehnologije izrade manjih automobila niske potrošnje goriva, u okviru programa spasavanja američkog auto-giganta. Markijone je naglasio da dve kompanije imaju dobru perspektivu i procenio da je grupa "Krajsler" u stanju da zabelezi operativni profit u 2010. godini ako ostvari cilj globalne prodaje od 1,65 miliona vozila.

Lane je "Krajsler" prodao 1,3 miliona automobila u svetu, nakon što su američke isporuke pale na oko 987.000, što je najniži nivo od 1962. godine. Markijone predviđa umeren rast prodaje od 1,1 miliona vozila u 2010. godini u SAD, a preostali deo isporuka treba da obezbedi u Kanadi, Meksiku i na drugim tržištima. Ističući da je "Krajslerov" plan restrukturiranja već dao određene rezultate, on je ocenio da kompanija ima dovoljno novca da ostvari petogodišnji plan. Pri tome je dodao da nedavne kritike da "Krajsleru" nedostaju novi proizvodi smatra "nekorektnim", imajući u vidu da je treći američki automobilski gigant iz Detroita izašao iz bankrota tek prošlog leta.

Jedini razlog što "Krajsler" ove godine na Sajmu automobila u Detroitu, koji traje do 24. januara, nije održao nijednu konferenciju za štampu je to što kompanija nije imala da pokaže nove modele i nije želela da se "poigrava sa reputacijom", kazao je Markijone i istakao da će, sa zalihama od pet do šet milijardi dolara svežeg novca, "Krajsler" uspeti da proizvede nove automobile koji će imati kupce. Ukupna "Krajslova" prodaja pala je minule godine 36 odsto, pošto kompanija nije uspela da ponudi nove modele, ali je to bila greška starog, a ne novog rukovodstva, primetio je Markijone.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online