Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.12.2011.
17:25
Beta A

Država formira Nacionalni savet za zaštitu potrošača

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da je pokrenuta procedura za osnivanje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, koji bi trebalo da uradi strategiju za zaštitu potrošača u Srbiji.

Dušan Petrović

"Nacionalni savet za zaštitu potrošača će objediniti predstavnike države, asocijacija potrošača, nevladinih organizacija, trgovaca", kazao je on na konferenciji o zaštiti potrošača u Srbiji, ali nije precizirao kada bi to međuresorno telo moglo da bude formirano.

Petrović je dodao da bi Nacionalni savet za zaštitu potrošača trebalo da definiše ciljeve strategije i vreme njenog ostvarenja.

Poručio je da će politika vlade i u buduće biti "da se fer odnosi u oblasti trgovine ne narušavaju" i istakao da će i sam učiniti sve da ti odnosi budu uređeni.

Petrović je naveo "da nema dobre privrede zemlje bez dobre trgovine" i dodao da će "dobra trgovina naći svoje interese ako se na osnovnim životnim namirnicama ne zarađuje više nego što se zarađuje u razvijenim zemljama".

Vensan Dežer

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Unija nastavlja da pomaže zaštitu potrošača u Srbiji kroz projekat tehničke pomoći vredan 2,5 miliona evra, čija je realizacija počela u avgustu ove godine i koji će trajati dve i po godine.

Prema njegovim rečima, "cilj je da na kraju 2014. godine Srbija ima efikasniji sistem zaštite potrošača".

"Srbija je ostvarila značajan napredak u dostizanju standarda EU u oblasti zaštite potrošača, ali je neophodno njegovo dalje jačanje", kazao je Dežer i podsetio da je samo ove godine Srbija usvojila 15 direktiva EU koje se odnose na zaštitu potrošača.

Vođa projektnog tima Tjeri Burgoanji kazao je da u Srbiji postoji potreba da se poveća zaštita potrošača.

Pomoć EU i projekat koji se sprovodi, kako je naveo, treba da pomogne građanima da postanu svesni svog značaja i uticaja na tržište, a proizvođači i trgovci da postanu svesni svoje odgovornosti prema potrošačima.

Burgoanji je istakao da da će cilj nacionalnog saveta biti da osigura potrošačima u Srbiji isti nivo zaštite koju uživaju oni u EU.

Konferenciju, na kojoj su bili predstavnici države, trgovaca, asocijacija potrošača, organizovao je tim projekta EU "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 17:31
Опет ће да збрину неке од својих кадрова, има се може се!
Sreda 14.12.2011. 17:33
Ostavljate jos dve godine pljackasima i trovacima naroda. Tek sada ste se setili da stitite potrosace kada idu izbori. Do sada im je mogao uvaljivati ko sta pozeli, i to po astronomskim cenama skupljim nego za isti proizvod u zemlji porekla ili najbogatijim clanicama EU. To je jedino zato sto vlasnici trgovinskih lanaca sa kojima ste u talu u pljackanju potrosaca imaju odresene ruke na zelenaske marze. A pri tome svojim prijateljima iz uvoznickog lobija ubijate konkurenciju u vidu srpskog proizvodjaca. I sve to funkcionise, glupi narod samo gundja i placa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online