Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.12.2011.
05:25
Press A

Kako je uništena srpska privreda

Velike srpske kompanije "Jat", "Petrohemija Pančevo", "Ikarbus", BIP i "Azotara Pančevo" napravile su dugove od ukupno 457 miliona evra, a u isto vreme čak 115 miliona evra vode kao zastarela i nenaplaćena potraživanja prema drugim firmama.

JAT duguje 130 miliona evra
 

"Press" otkriva da najveće dugove imaju "Petrohemija Pančevo"  (240.000.000 evra), "Jat" (130.000.000 evra), zatim "Azotara Pančevo" (70.000.000 evra), pa "Ikarbus" (17.000.000). U kolikoj je precizno dubiozi BIP zasad nema podataka, ali se zna da je reč o takođe višemilionskim iznosima.
 

Zbog nagomilanih potraživanja ova preduzeća su pokretala sudske sporove, pa BIP tako čeka na čak 65.000.000 evra u arbitražnom postupku. Ali, u "Jatu" su, recimo, dozvolili da ostanu "kratki" za 30 miliona evra, pošto im strane kompanije upravo toliko "dođu" na ime otpisanih i nenaplaćenih potraživanja.
 

- Suština je da često nisu ni hteli da naplate ta potraživanja - objašnjava za "Press" profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 

Zdravković: Beskrupulozno bogaćenje


Ekonomista Miroslav Zdravković zaključuje da će se ovaj proces završiti "kada više ne bude bilo plena - velikih javnih preduzeća".
 

- Tada će i nastati pravi problemi između izgladnele većine i onih koji su postali bogati u ovoj preraspodeli. Problem bi mogao da se reši ukoliko bi poreska policija stekla informatičku infrastrukturu kojom bi svake godine mogla da vrši proveru sa jedne strane prijavljenih poreskih prihoda, a sa druge strane promene vrednosti imovine pojedinaca i porodica. Ukoliko ima bitnog odstupanja sprovode se istraga i ispitivanje na koji način su stečeni.

- Uzroci propasti velikih javnih preduzeća su različiti, ali među najvažnijim je loša procena njihovih vlasnika, odnosno nesposobnost da na adekvatan način odgovore na svakodnevne tržišne izazove. Na drugom mestu je prilično raširena praksa uništavanja preduzeća kroz izvlačenje kapitala, odnosno njegovo prebacivanje na račun drugih firmi u zemlji ili inostranstvu. Korišćeni su brojni mehanizmi kao što su: uplata avansa za robu koja nikada i ne stigne u preduzeće, prodaja robe koja se nikada ne naplati, prodaja dela imovine, odnosno zemljišta, mašina, zatečenih zaliha za koje novčana protivvrednost nikada ne bude uplaćena na račun preduzeća. Naravno, u svim ovim slučajevima izvučeni kapital, odnosno velike sume novca završe na računima ćerki firmi na egzotičnim ostrvima - objašnjava profesor Savić.


Kako on kaže, prema odomaćenom srpskom biznis scenariju "najbolje je da se pravimo ludi", u velikim firmama u Srbiji se odlično znalo šta se radi.
 

- Velika javna preduzeća su kao veliki potrošači dogovarali "dodatne" usluge, plaćajući realno višu cenu od tržišne, uz dogovor da se ta razlika uplati rukovodstvu preduzeća ili stranci koja kontroliše to preduzeće. Neretko je korišćena i strategija namernog zastarevanja potraživanja, koja su otpisivana u bilansima preduzeća, ali su dužnici uplaćivali umanjena potraživanja na račune onih koji su pravili takve aranžmane. Iz svih ovih primera se nedvosmisleno može zaključiti da je u protekloj deceniji nemilice arčena društvena svojina, stvarana više decenija. Srbija će, nažalost, i u narednim godinama plaćati cenu katastrofalnog modela privatizacije, zbog čega njegovi kreatori, ali i ministri, odnosno resorni činovnici objektivno moraju da snose odgovornost - kategoričan je Savić.

Utorak 13.12.2011. 06:57
Gde su javni tuzioci, poreski inspektori, policija, ili su i oni potkupljeni i cute? Gde su ona curka i ostali smesni ministri? Sokantno je kako na drzak i ocigledan nacin lopovi pljackaju i bogate se. Takav sistem je osudjen na propast, a i narod koji to trpi. Sta ljudima jos treba da izadju na ulice, okupiraju ih? Da li je pod Turcima stvoren gen trpljenja toliko jak, jos koliko treba da nastane ono "taj zulum i nepravdu raja trpeti vise nije mogla"?
Utorak 13.12.2011. 08:54
kod nas je takmicenje ko ce vise ukrasti...i kad sve pokradu, sta ce dalje??? mnogim ne treba drzava,veca od njegovog dvorista,samo borba za pljacku...tajkuni kradu zajedno sa zutim briselskim lizoguzima,,,zato se ne cudite sto vas EU ne pusta na svoja vrata.
Utorak 13.12.2011. 11:57
Zna se kako je uništena srpska privreda! Prvo su koalicioni partneri prešli cenzus, onda je 60 i kusur % naivnog srpskog naroda glasalo za lepog Botu koji je za oskara odglumio vođu čvrste ruke, a onda su lopovi usput doneli zakone i odluke kako najlakše da podele plen! Ko nas jebe kad nismo na vreme ušli svako u svoj vagon...proš'o voz!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online