Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.11.2011.
22:06
Beta A

Nedovoljna upotreba alternativne energije u industriji

Srbija bi trebalo da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije za 10 odsto, nakon potpune primene novog Zakona o energetici, izjavio je danas zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić.

Obnovljivi izvori energije u Srbiji čine 20 odsto svih raspoloživih energenata
 

"Obnovljivi izvori energije u Srbiji čine 20 odsto svih raspoloživih energenata i očekujemo razradu uredbi o potencijalnim finansijskim sredstvima kojima će se subvencionisati električna energija iz tih izvora", rekao je Kovačić na konferenciji "Alternativna goriva u industriji", koja je održana u Paraćinu. Kako je dodao, predlog države je da se "subvencioniše i korišćenje energije za grejanje iz alternativnih izvora, čime bi se i kompanije obavezele da se racionalno odnose prema energiji i ne rasipaju je".

Guma kao otpadni materijal i alternativno gorivo u srpskoj industriji koristi se u količini od 10.000 do 15.000 tona godišnje, dok se istovremeno potroši 150.000 tona uglja.

Predlog države je da se subvencioniše i korišćenje energije za grejanje iz alternativnih izvora: Bojan Kovačić

"Evidentno je da su alternativna goriva u cementarama veoma važna i zato

očekujemo od srpske vlade da donese uredbu, u skladu sa zakonima Evropske unije, kojom će se dozvoliti korišćenje guma u cementarama u iznosu do 50 odsto", izjavio je generalni direktor kompanije Holcim Srbija Gustavo Navaro.

Podsetio je da je upotreba alternativnih goriva strogo definisana srpskim zakonima, tako da cementare koriste automobilske gume u iznosu od 12 odsto od ukupne količine energenata, dok je upotreba komunalnog otpada ograničena na 18 odsto.

"Cementara u Popovcu koristi gume kao alternativno gorivo već pet goriva, a koristimo i čvrsta obnovljiva goriva kao što su plastika, tekstil, kora od drvet,a kao neopasni otpad koji nije pogodan za reciklažu", objasnio je Navaro.

U zemljama Evropske unije učešće alternativnih goriva zastupljeno je sa oko 15 odsto. U zemljama Beneluksa ta goriva zamenjuju više od 50 odsto fosilnih goriva.

Predsednica Upravnog odbora Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF)

Guma kao alternativno gorivo koristi se znatno manje od uglja

Jovanka Arsić Karišić rekla je da u Srbiji u ovom trenutku nema značajne upotrebe komunalnog otpada u industriji, iz koga bi moglo da se proizvodi čvrsto gorivo.

"Dok se u razvijenim zemljama kao što je Nemačka samo jedan odsto komunalnog otpada skladišti na deponijama, u Srbiji gotovo sav otpad završava na komunalnim i divljim deponijama", rekla je ona.  

Na skupu je istaknuto da se upotrebom alternativnih goriva postiže ušteda prirodnih neobnovljivih resursa, smanjivanje ukupnih emisija CO2, kao i otvaranje novih "zelenih radnih mesta", što je značajno za lokalnu zajednicu.

Konferenciju "Alternativna goriva u industriji" organizovali su CEDEF pod pokriviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efiksanost, opštinom Paraćin i kompanijom Holcim Srbija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 23:16
Dali ima neko normalan u drzavi Srbiji ? Dozvoljavate da se gume spaljuju i da narod i zemlju zagadite ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online