Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.09.2011.
09:48
Alo A

Ne zarađuju ništa, a plate preko 1.000 evra

Zaposleni u javnim preduzećima "Koridori Srbije", "Stara planina" i Nacionalna turistička razvojna korporacija, čije firme tokom prošle godine nisu zaradile ništa, primali su plate trostruko više od prosečnih, više čak i od ministarskih!

Za šta tolike plate?

Ovo se može zaključiti iz analize Ministarstva finansija, koje je kontrolišući rad javnih preduzeća utvrdilo da su zaposleni u "Koridorima Srbije" prošle godine mesečno zarađivali u proseku 125.647 dinara, što je 3,7 puta više od republičkog proseka. Prosečna plata isplaćivana u JP "Stara planina" iznosila je 114.620 dinara, što je 3,4 puta iznad prosečne, a u Nacionalnoj turističkoj razvojnoj korporaciji 113.723 dinara, odnosno 3,3 prosečne zarade u republici tokom prošle godine.

U istom periodu, ove firme nisu zaradile ništa, poslovale su na nuli, ali su zato napravile višemilionske obaveze - "Koridori Srbije" 2,5 milijardi dinara, "Stara planina" 1,6 milijardi, a Nacionalna turistička razvojna korporacija 24,6 miliona dinara.


U "Koridorima Srbije", međutim, negiraju da su poslovali sa gubitkom. "Preduzeće od osnivanja do danas nema neizmirenih obaveza ni prema jednom pravnom subjektu za izvršene radove ili usluge", kategorični su u toj firmi.

Direktor tog preduzeća Mihajlo Mišić, koga je na tu funkciju postavila Demokratska stranka, nije dao objašnjenje u vezi s astronomskim zaradama. I resorni ministar Milutin Mrkonjić juče nije bio dostupan za komentar povodom toga što podređeni mu službenici zarađuju više od njegove ministarske plate od 120.000 dinara.


Direktor "Stare planine" Svetislav Popadić, takođe, tvrdi da preduzeće koje vodi ne pravi gubitke, kao i da se iskazane obaveze odnose na tekuće projekte. "Reč je o obavezama po ugovorima s izvođačima radova na Staroj planini. Ta sredstva su obezbeđena i izvođačima će biti isplaćena u skladu s dinamikom obavljenih radova", objašnjava Popadić.

On ne vidi ništa sporno ni u tome što je 11 zaposlenih tokom prošle godine primalo plate trostruko više od prosečnih, pri čemu je on sam u imovinskoj karti prijavio zaradu od čak 169.662 dinara.


"Svi zaposleni, uključujući i mene, imaju visoko obrazovanje i u skladu s tim primaju plate koje finansiramo iz sopstvenih prihoda", kaže Popović. On, međutim, objašnjava da JP "Stara planina" zarađuje na "pružanju konsultantskih usluga i vršenju nadzora" mahom nad projektima lokalnih samouprava koje sufinansira i država. Prema tome, ispada da natprosečne plate zaposlenih u toj firmi opet padaju na teret poreskih obveznika!


Resorni ministar Nebojša Ćirić zbog "prethodno ugovorenih službenih obaveza" nije bio u mogućnosti da kaže šta misli o tome što zarađuje manje od svojih podređenih.

Narodu samo 373 evra


Prosečna neto zarada u Srbiji u avgustu bila je 38.389 dinara (373 evra), što je realno i nominalno manje za 1,9 odsto nego u prethodnom mesecu, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). Zarade su preračunate u evre prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 10:45
sam Hudini bi nam pozavideo!
Utorak 27.09.2011. 11:25
Vise se ne krstim rukom vec i nogom...i ovde u inostranstvu da bi zaraio hiljadu evra ima dobro da podmetnes ledja a oni nista ne rade nista ne svaraju a pare uzimaju...dokle ce to tako?
Sreda 28.09.2011. 12:53
Sramota! Teško je naći reči a ostati pristojan za ovakvo nešto. DS, G17plus, SPS, treba vas sve zabraniti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online