Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.09.2011.
12:55
RTS A

Srbija među prvima upala u novu krizu

Alarmantne vesti stižu iz industrije gde je pad proizvodnje od 5,7 odsto, zabeležen u junu i julu, što ukazuje da je Srbiju još tada zahvatio novi talas krize.

Srbi u krizi otkad znaju za sebe

Ekonomisti kažu da je aranžman sa MMF-om stigao u pravo vreme, ali da su potrebne dodatne mere za pomoć privredi da preživi taj krizni udar.


"Ovo je važan pokazatelj da se nešto važno dešava na međunarodnom okruženju jer upravo u jesen 2008. godine prvo je zastao ovaj sektor, proizvodnje osnovnih metala, pa analogijom možemo da kažemo da se taj novi talas krize već odražava u proizvodnji naših sektora", kaže za RTS urednik Makroekonomskih analiza i trendova Vladimir Vučković.
 

Izgleda da se ponavalja scenario od pre tri godine kada je kriza počela, samo što je sada iz finansijskog prešla u sektor proizvodnje.


Da kriza tu hvata maha, pokazuje pad uvoza, ali i domaće proizvodnje kapitalnih dobara i stagnacija u proizvodnji cementa.


"To ukazuje na mogućnost da dinamika investicija u nastavku ove godine, ukoliko ne dođe neki investicioni kapital, slabi i to bi prema mom mišljenju bila katastrofa jer smo tri prethodne godine imali veoma ozbiljan pad investicija", kaže saradnik Makroekonomskih analiza i trendova Stojan Stamenković za RTS.


Investitorima pozitivan signal može da bude aranžman sa MMF-om koji umanjuju rizik zemlje, ali se od Vlade očekuju mere kojima će ohrabriti banke da kreditraju privredu u kojoj vlada nestašica novca.


"Reč je o merama koje podstiču kreditnu aktivnost u realnom sektoru, industrijske proizvodnje, građevinarstva i poljoprivrede", kaže Aleksandar Vlahović iz Ekonomskog instituta za RTS.


Vlahović navodi da se tako obezbeđuje obrtni kapital što će blagotvorno delovati na ekonomsku aktivnost.


Ekonomisti su bez odgovora na pitanja u kojem će pravcu kriza ići i dokle će trajati, kažu da to zavisi od međunarodnih okolnosti, ali da Vlada mora da prati potrebe i probleme naše privrede koja je znatno oslabljena u protekle tri godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 11:56
propederska stranka narkomanskih manira ovejani kriminalom, pljackama...
Sreda 07.09.2011. 19:33
Срећом овај кризни талас Срби неће остити јет ће Цветковић у своју Владанку и званично убацити неколико тајкуна и шверцера кокаина (педере је већ ангажовао). Сећате се: Криза је велика шанса за србску привреду?
Sreda 07.09.2011. 15:27
Neznam kakva kriza na koju misle jel na kad nemas za cirku nikotinsku a nemas za cigare fali ti bensedin a nemas za lekove nemas travku kriza prasak to je za one bogate njima je kriza od pobesnelosti vise neznam ni za jednu krizu sta ? ostavila te zena !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online