Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 08.08.2011.
09:17
Lj. Ivanović - Vesti A

Nemci rešeni da brane evro?

Indeksi svetskih berzi će poput toplomera danas pokazati koliko je svetska, a posebno evropska ekonomija obolela. Loše vesti stižu i iz naftom najbogatije zemlje sveta - Saudijske Arabije - čija je berza pala za 5,5 odsto, dok brokeri u Aziji strahuju da bi odsustvo dogovora u Evropi moglo da zarože i tamošnja tržišta kapitala.

Berze u panici

Tokom vikend zatišja i priprema sastanka Grupe 7 industrijski najrazvijenijih država sveta, bivši britanski premijer Gordon Braun osuo je paljbu po svojim donedavnim kolegama u Berlinu i Parizu zbog oklevanja da se s krizom obračunaju još pre tri godine.

- Evropski političari i dalje guraju glavu u pesak i kao da Nikola Sarkozi i Angela Merkel ne propuštaju priliku da "propuste priliku". Glavni problem evropskih vođa je što aktuelnu krizu oni vide kao krizu fiskalne politike, odnosno budžeta Italije i Španije, a zapravo kriza ima tri dimenzije.

Prvo, reč o dubokoj krizi bankarskog sistema cele Evrope, jer u njemu jednostavno nema dovoljno para. Drugo, imamo problem transatlantske krize koja je izbila 2008. i nije se završila i treće, imamo monetarnu krizu u Evropi. Kombinacija ovih problema je smrtonosna i milioni građana Evrope su osuđeni na decenijsku nezaposlenost - oštro je zaključio Braun.

Kriza u brojkama


Oko 3,2 hiljade milijardi evra su prošlonedeljni gubici kompanija na evropskim berzama, 172 milijarde evra u prošloj nedelji izgubilo je 100 vodećih britanskih kompanija na berzama, a oko 120% italijanskog društvenog proizvoda iznosi dug te zemlje. Trilion evra su zbirni dugovi Španije i Italije, dok Fond za intervencije EU ima 440 milijardi evra, a potrbeno im je 1,3 triliona.

 

Telefonska sednica


Grupa 7 industrijskih sila sveta je održala hitne telefonske konsultacije ministara finansija, na insistiranje Japana koji je ponovo intervenisao upumpavanjem ogromne količine jena na tržište.


- Na dnevnom redu su nam EU koja je u dužničkoj krizi i SAD koja više nema vrhunski kreditni rejting. Tokio je spreman da ponovo interveniše na tržištu jer ovo što se događa u Evropi ljulja ceo svet - izjavio je Fumihiko Igaraši, japanski ministar finansija.


Sve karte zapravo su u rukama Nemaca, zaključuje u najnovijem izveštaju američka agencije "Stratfor". Analitičari "Startfora" smatraju da je Nemačka odlučila da rani evrozonu, ali i da je stvorila mehanizme da kontroliše prezadužene zemlje i u stvari samostalno donosi odluke o njihovoj sudbini.


"Evropski finansijsko stabilizacioni fond, iako formiran kao evropska institucija, zapravo je dominantno nemačka privatna banka sa sedištem u Luksemburgu. Na čelu tzv. evropskog MMF-a je Nemac - Klaus Regling i upravo je Angela Merkel izdejstvovala da ovaj fond može da deluje bez procedure saglasnosti Saveta ministara EU, ali ne i vlade u Berlinu".


Evropska centralna banka je takođe minulog vikenda održala seriju kriznih sastanaka, ali je bord direktora podeljen oko toga da li treba otkupljivati obveznice bankrot države Italije ili izdavati evro obveznice, ili i jedno i drugo.

Za dogovor je ostalo malo vremena. Procenjuje se, ne više od jedne nedelje.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 14:39
nemci ce odbraniti svoju mega drzavu evropu.
Ponedeljak 08.08.2011. 09:28
Ovom prilikom bih citirao Jelenu Karelusu:''Moj mozak je moj polni organ''i iskoristio da takav koncept koriste i Nemci u odbrani evra.Ja ocekujem izvinjenje gospodina Tadica ali iskreno!
Ponedeljak 08.08.2011. 09:41
Шта нама може да се деси? Стандард може да буде још нижи и могу да се понове 90-те када су пензионери у градовима умирали од глади. Не треба се радовати туђој несрећи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online