Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.07.2011.
13:08
N. S. Preradović - Vesti A

Država sirotinji otima i kuće

Građani Srbije nikad nisu bili siromašniji, a oko dva miliona živi u dubokoj bedi. Na državnom kazanu hrani se 40.000 duša, a ta cifra bila bi i deset puta veća da ima para za otvaranje novih narodnih kuhinja, jer gladnih usta sve je više, a socijalnu pomoć u Srbiji prima čak pola miliona ljudi!

NA KAZANU JEDINI OBROK: Čak 40.000 ljudi hrani se u narodnim kuhinjama

Majska prosečna plata od 357 evra u Srbiji najniža je u regionu, pa ako je suditi po tome Srbija je najsiromašnija zemlja na Balkanu. Prosečna plata u Hrvatskoj je 755 evra, u Bosni i Hercegovini 418 evra, u Crnoj Gori 484 evra, a u Makedoniji 367 evra.


Sve što zarade građani Srbije daju za hranu i komunalije, ali mnogo njih nije u stanju da plati osnovne troškove poput grejanja, vode ili struje i zbog čega mogu ostati bez krova nad glavom.

Primera radi, Prvi osnovni sud u Beogradu trenutno ima u radu više od 1,8 miliona predmeta u kojima poverioci preko suda traže naplatu neplaćenih računa za razne komunalne usluge a među njima ubedljivo prednjači Infostan (računi za grejanje, vodu, odnošenje smeća...).


Samo u Beogradu Infostan ima oko milion predmeta, dok ostali poverioci kao što su Elektrodistribucija, Telekom i Parking servis imaju znatno manje..


Namirenje potraživanja od građana koji nemaju da plate dug vrši se i prodajom nepokretnosti, a prema podacima suda, prodaja stana ili kuće za namirenje duga traži se u oko 300 slučajeva samo u Beogradu.

Stoga su sve češći naslovi u novinama "zbog duga za grejanje - zaplena stana", ili "zbog neplaćene struje - nameštaj na dobošu"...

Krajem prošle godine javnost Srbije je bila ogorčena kada je iz novina saznala da Skupština Srbije, Vlada i Predsedništvo za struju duguju neverovatnih 80 miliona dinara (800.000 evra) Elektrodistribuciji Beograd, ali da im se električna energija i dalje nesmetano isporučuje.

Istovremeno, devetočlanoj porodici Novakov iz Srpskog Itebeja, koja živi od 12.000 dinara mesečne pomoći, struja je isečena zbog neplaćenih računa...

Ekonomista Danijel Cvjetićanin u izjavi za "Vesti" kaže da je država najveći dužnik i prema javnim preduzećima, jer ne plaća struju, grejanje, ali i privredi. Stoga je nemoralno da uz pomoć sudske vlasti pokušava da natera građane da plaćaju svoje obaveze.

- Niko ne kaže da ne treba plaćati grejanje, struju, telefon, ali kad bi država platila svoje obaveza i javna preduzeća i privreda bi imala više novca - objasnio je dr Cvjetićanin.
 

Siromaštvo

 

Najveći broj siromašnih, nezaposlenih i korisnika narodnih kuhinja, prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, nalazi se na jugu i istoku Srbije.


Iako bi bilo logično da je u ovim delovima Srbije i najviše primalaca socijalne pomoći, paradoksalno, najveći broj korisnika je u Vojvodini, regionu sa najmanjom stopom nezaposlenosti i siromaštva. Oko 40.000 ljudi, od čega je 6.000 dece, do jedinog obroka dnevno dolazi u nekoj od 70 narodnih kuhinja. 


Dug od milijardu evra

 

Državne institucije, lokalne samouprave, javna i komunalna preduzeća privredi duguju više od milijardu evra, tačnije oko 107 milijardi dinara. Nedavno objavljeni finansijski izveštaji pokazuju da je prošlu godinu srpska privreda završila u minusu od 90 milijardi dinara. Gubitku su kumovala i međusobna potraživanja, čiji je nivo nemoguće utvrditi, a najgrublje procene su baratale sa iznosom između tri i četiri milijarde evra, tako da su mnogi su spas potražili u kreditima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.07.2011. 14:17
Srbija je u komatoznom stanju!Dobar deo naroda čuva ono malo sirotinje što ima i nije rad protestvovati.Otegnu se ti protesti i više dana,a za to vreme valja jesti,piti i pušiti.Danas je protest čist luksuz!Ko danas ima primanja sa strane da ga pokriju dok on urla parole i ruši Vladu?! Samo mafijaši i pičke političke,a njima se dopada ovako kako jeste. Ušuškani su u svojim nepotizmima,kumovskim vezama i kupljenim životnim pozicijama.Naravno,i oni hoće promene,ovo im je već treća fotelja,ali ni oni više nemaju kome da veruju na političkoj sceni! Nema više vajde od preletača kada danas svako za sebe grabi.Postali smo apostoli jada.Robovi u svojoj zemlji.Nema dalje!
Ponedeljak 25.07.2011. 14:06
hoce li se dogoditi narod. jedina nada srbije. opoziciju nemamo. ostao je samo narodni bunt.
Ponedeljak 25.07.2011. 13:40
Lako je onda te očajnike navući da glasaju za 1000 evra. Srbija je doživela da hlebom varaju glasače. Socijalno odgovorna vlast i "borci protiv korupcije" ni ne sanjaju šta rade takvi očajnici kada im padne šaka neko ubeđen da nikada neće pasti sa carskih visina. Čeka se samo da zadnja prevara pukne 12 oktobra. Zna Boki zašto cvili da je red na EU da nešto uradi za žutocrvene prevarante. Nema šanse da se ovo završi bez teških batina i robije kako god da okrenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online