Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.06.2011.
22:17
Vestionline A

Srbija i Kina: Saradnja bez granica

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su odnosi Srbije i Kine "bezmalo izvanredni" i da mogućnost za saradnju dve zemlje nema limita.

Ministar inostranih poslova Srbije: Vuk Jeremić
 

"Mi ćemo u ovom veku postati svedoci trenutka u kojem će Kina postati prva ekonomska sila sveta", rekao je Jeremić, koji je i predsednik Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Kinom, posle sastanka sa predsednikom Kineskog saveta za unapređenje ekonomske saradnje Van Djifeijem.

Jeremić i Van su na sastanku razgovarali o mogućnostima proširenja ekonomske saradnje dve zemlje u oblasti infrastrukture, energetike i industrijske proizvodnje.

"Podrška Kine predstavlja jedan od stubova naše međunarodne politike, pogotovo kada je reč o našim diplomatskim naporima da očuvamo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", kazao je Jeremić i dodao da između dve zemlje nema otvorenih pitanja, već da je reč o odnosima podrške.

"Srbija danas može da kaže da je jedina zemlja iz ovog dela sveta koja ima strateško partnerstvo sa Narodnom Republikom Kinom (...) To strateško partnerstvo je bazirano na uzajamnoj solidarnosti i zasnovano na suverenoj ravnopravnosti dve države", rekao je Jeremić.

On je dodao da "i potencijal saradnje u budućnosti Srbije i Kine, koji se bazira na takvoj vrsti političkih odnosa zaista nema limita".

Van, koji predvodi veliku delegaciju kineskih privrednika u višednevnoj poseti Srbiji, rekao je da je glavni motiv privrednika iz njegove zemlje da se upoznaju sa "šansama za investiranje i političkim uslovima".

On je izrazio nadu da će na sutrašnjem Poslovnom forumu Srbije i Kine "privrednici imati konkretne razgovore o ekonomskoj saradnji" i da će to postaviti temelje i za saradnju u budućnosti.

"Poslednjih godina ekonomski i trgovinski odnosi dve zemlje su se vrlo brzo razvijali. To je stvorilo uslove za dalje razvijanje naše saradnje u oblasti ekonomije", kazao je Van i dodao su Srbija i Kina "prijatelji i partneri".

"Danas se u Srbiji privode kraju pripreme za započinjanje rada na nekim velikim projektima, a mi smo danas govorili i o novim projektima koji bi mogli da budu predmet sastanka mešovitog komiteta Srbije i Kine" koji će biti održan na jesen u Pekingu, zaključio je ministar Jeremić.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 08:07
Da,mi smo sa Kinom u ravnopravnim odnosima,oni veliki a mi moramo se traziti na karti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online