Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.05.2011.
12:36
Vestionline A

Kosmetu preti krah budžeta

Kosmetu preti kolaps budžeta, zbog nesrazmere prihoda I rashoda, što će vladu dovesti u situaciju da ne bude u mogucćnosti da isplati zarade zaposlenim u javnim službama.

Budžetski prihodi za ovu godinu iznose milijardu i 264 miliona evra, dok su projektovani troškovi milijardu i 434 miliona. Zarade u javnim službama su povećane od 30 do 50 odsto, (ispunjeno obećanje privremenog premijera Hašima Tačija iz izborne kampanje), bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda.

Šefe, šta ćemo sad? Videćemo nešto da sredimo u Kongresu: Hašim Tači i Kristofer Del
 

Veliku stavku u budžetu za ovu godinu predstavlja i cena gradnje auto-puta Vrbnica – Merdare, za koje u kosovskoj vladi nisu pronašli novac, jer do planirane prodaje Telekoma Kosova nije došlo.

Bivši šef Direkcije za ekonomiju u Međunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO) na Kosovu Andrea Kapusela, rekao je da je Kosovo ponovo prekršilo sporazum sa MMF.

Njegove ocene usledile su dva dana pre objavljivanja ocene Međunarodnog monetarnog fonda koja se odnosi na finansijske tabele koje su izrađene i objavljene u okviru Zakona o budžetu. Prištinski mediji prenose danas da privremena Vlada samoproklamovane republike Kosovo još uvek ne zna šta se kuva u glavama zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda, a očekuje se da će ova međunarodna finansijska organizacija najdalje do srede doneti odluku o aktuenom stanju u finansijskom upravljanju.

Juče je iz Prištine otputovala delegacija sastavljena od eksperdata MMF-a koja je proveravala finansijske tabele Kosova koje su izrađene i predstavljene u Zakonu o budžetu usvojenom poslednjeg dana marta.

Mada je kontrola trajala gotovo dve nedelje nije objavljena ni jedna izjava o konačnim zaključcima. Izvori lista “Kosova sot” prenose da tokom razgovora u Prištini nije postignut novi sporazum, te da su potrebni dodatni razgovori o još jednom delu pitanja povezanih uglavnom sa fiskalnom disciplinom i sa smanjenjem troškova kao i sa drugim pitanjima koja su povezana sa dodatnim izvorima iz privatizacije Telekoma Kosova (PTK).

"Predstavnik MMF-a će do kraja ove godine pratiti proces privatizacije PTK-a. Ukoliko tokom ove godine vlada uspe da sprovede prodaju ove kompanije onda će biti potpisan sporazum sa MMF-om. Ukoliko privatizacija PTK-a ne uspe onda će nastavak pregovora sa MMF-om biti problem", rekao je ovaj izvor.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 13:49
Hajde sto legalnim drzavama, koje su vec odavno izgradjene u svetu preti kolaps pred krizom ali bice interesantno posmatrati kako ce ova samoproklamovana drzava (na samom pocetku) da odoli krizi!? MMF nije krava muzara koja je od prirode data vec je stvorena od ljudi koji daleko bolje, savrsenije sklapa poslove. Ovaj fond nije neki ministar ili ambasador koji moze da se uceni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online