Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 18.05.2011.
21:22
Vestionline A

Prvi traktori iz IMR-a krenuli put Etiopije

Industrija motora Rakovica (IMR) danas je započela isporuku prvog kontigenta od 300 traktora tržištu Etiopije čime je ozvaničena realizacija petogodišnjeg ugovora sa tom zemljom vrednog oko 170 miliona evra.

Generalni direktor IMR-a Zoran Radosavljević rekao je novinarima da ugovor, potpisan sa kompanijom Metec iz Etiopije, predviđa isporuku tri hiljade traktora godišnje u narednih pet godina što je ukupno 15.000 kao i odgovarajući transfer znanja za njihovu monatžu i proizvodnju u toj afričkoj zemlji.

On je naveo da će prvi kontogent traktora poslat u Etiopiju biti u polurasklopljenom stanju dok će svaki naredni biti potpuno rasklopljen i montiraće se u toj državi.

IMR-ov model R65 Super K

Prema rečima Radosavljevića, ugovorom obe strane dobijaju značajan zamah u radu.

"Etiopija će pored razvoja poljoprivrede, dobiti traktor prilagođen njihovim potrebama, učiniti dosta i na industrijalizaciji uključujući svoje kompanije kao mogiće dobavljače komponenti za izradu traktora. S druge strane, IMR i privreda Srbije podićiće svoju proizvodnju u oblasti metaloprerađivačke industrije", ukazao je on.

Radosavljević je dadao da iza IMR-a stoji više od 200 domaćih dobavljača koji su uključeni u ovaj posao i da će oko 50 odsto prihoda od relazizacije otići njima.

On je istakao da IMR trenutno zapošljava oko 850 radnika i da se očekuje da će zbog realizacije ugovora sa Etiopijom i povećanja proizvodnje biti uposleno još oko 200 radnika za šta su, kako je rekao, potrebne i subvencije države.

Radosavljević je naveo da IMR aktivno radi na osvajanju tržišta Afrike i podizanju izvoza ne samo u Etiopiju.

Prema njegovim rečima, vode se razgovori sa kompanijama u Južnoafričkoj republici i Alžiru o formiranju fabrika za montažu srpskih traktotra u tim zemljama.

"Glavni nam je cilj da kroz četiri pet fabrika lociranih u Africi pokušamo da pokrijemo i budemo prisutni na celom afričkom kontinentu", istakao je on.

Radosavljević je objasnio da srski traktori odgovaraju afričkom tržištu je su po kvalitetu zapadni i mnogo bolji od onih koji je proizvode na Istoku u Kini i Indiji.

Po ceni smo konkurentnjiji od zapadnih traktora, rekao je on i dodao da naši traktori nemaju puno elektronike i lako se održavaju što odgovara afričkom tržištu, jer ne zahteva dodatne obuke za njihovu upotrebu.

Radosavljević je podsetio da Vlada Srbije već treću godinu subvencioniše cenu domaće poljoprivredne mehanizacije i daje povoljne kredite poljoprivrednicima čime kupci u Srbiji imaju dobru šansu za obnavljanje mehanizacije čija je prosečna starost 18 godina.

On je dodao da će i ove godine važiti sporazum kojim se omogućava subvencionisanje kupovine traktora i u Republici Srpskoj a koji su proizveni u Srbiji.

Sreda 18.05.2011. 21:24
Iz koje su ovi traktori godine? 1923?
Sreda 18.05.2011. 22:15
Паметан је ово потез привредника.
Četvrtak 19.05.2011. 00:27
Какви такви, ти трактори имају адекватно тржиште. Боље ишта него ништа. Да се у "ИМР" улаже као у "John Deer" .... Ех, ко зна шта би се извозило?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online