Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.04.2011.
15:28
Vestionline A

Rusija: Od maja nema izvoza benzina!

Ruske naftne kompanije će u maju ove godine obustaviti izvoz naftnih derivata, kako bi obezbedile snabdevenost domaćeg tržišta, izjavio je zamenik ministra za energetiku Sergej Kudrjašov posle sednice posvećene nestašici derivata u ruskim regijama, a prenose beogradski mediji.

Rusi će sad malo da sačuvaju benzin za sebe
 

"Moraćemo u maju da podmirimo domaće potrebe smanjujući izvoz. Dogovoreno je da naftne kompanije celokupne količine isporuče domaćem tržistu" rekao je Kudrjašov, naglasivši da ministarstvo ne vidi potrebu za državnim regulisanjem cena benzina.


Informativna služba ministarstva energetike je precizirala da će se u maju obustaviti samo izvoz benzina, a ne svih derivata koje proizvode ruske kompanije. Brojne ruske regije su poslednjih dana osetile problem sa benzinom - negde su primetno porasle cene, negde je došlo do nestašica uz povećanu tražnju.


Kriza počela u Altajskom kraju

Kriza sa benzinom u Rusiji je počela prošlog vikenda u Altajskom kraju, gde je zbog nestašice zatvorena većina nezavisnih benzinskih stanica, dok su pumpe "Rosnjefta" i "Gasprom njefta" prodavale ograničene količine goriva.


Rusko javno tužilastvo je ukazalo na cenovni dogovor na tržištu derivata, a antimonopolska služba je pokrenula novu sveobuhvatnu proveru naftnih kompanija.


Povećanje cene benzina u Rusiji je neizbežno, s tim što ministarstvo energetike prognozira rast od pet odsto, prenela je agencija RIA Novosti.


Od februara na snazi zabrana poskupljenja

U Rusiji je od februara na snazi zabrana poskupljenja benzina, što je uz visoke cene nafte na svetskom tržištu podstaklo ruske naftaše na povećanje izvoza derivata. Za domaće tržište ruske kompanije su ostavile samo količine za potrebe vlastitih benzinskih stanica.


Nezavisni prodavci derivata su sa svoje strane prestali da kupuju gorivo od naftnih kompanija, pošto bi morali da ga prodaju po mnogo višoj ceni od onih na pumpama naftnih giganata.


Kudrjašov je istakao da je iz Rusije za četiri meseca ove godine izvezeno oko milion tona derivata, dok je u celoj prošlog godini na strana tržišta plasirano tri miliona tona.

Petak 29.04.2011. 16:49
tako treba !
Četvrtak 28.04.2011. 15:48
Blago Rusima kad njihova vlada tako brine o njima !!! A nasa vlada ??? Dodje mi da kukam po celi dan od njihove brige !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online