Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.04.2011.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Telekom nude na kolenima

Izjava premijera Mirka Cvetkovića da je austrijskom Telekomu još jednom produžen rok do 3. maja da poboljša ponudu za kupovinu Telekoma Srbija, produžila je višemesečnu bruku i agoniju prodaje većinskog paketa srpske "zlatne koke".

Vlada Srbije moli austrijsku kompaniju da pristane na fiksnu cenu od 1,4 milijarde evra
 




Ova kupoprodajna sramota je privukla pažnju javnosti kad se pokazalo da je ponuda sa šest potencijalnih kupaca spala na austrijskog operatera i ponižavajuću ponudu od 950 miliona, u odnosu na čvrst naum Vlade da nema cenkanja ispod 1,4 milijarde.

Profit za ponos


Kompanija Telekom Srbija, osim domaćeg tržišta na kojem ima monopol, proširila se krajem 2006, kupovinom Telekom Srpske za 646 milona evra, a prošle godine pazarila i 49 odsto crnogorskog Mtela za 10 miliona.
U zbiru ima 7,7 miliona mobilnih, 3,4 miliona fiksnih i pola miliona net pretplatnika. Na srpskom tržištu je zastupljena sa 5,9 miliona, odnosno 60 odsto mobilnih pretplatnika i 3,2 miliona fiksnih korisnika. Ostvaruje godišnji profit od 110 do 150 miliona evra.

 

Iako su na prvi produžetak roka Austrijanci odgovorili sa svega 100 dodatnih miliona, iz Beograda im je stigla nova ponuda da imaju još tri nedelje za razmišljanje. U nameri da ovaj posao završi po svaku cenu, srpska vlast se ne obazire na stručna i politička upozorenja da se ušlo u štetan za državu i protivustavni proces, a ne haje ni za štrajkove sindikalaca Telekoma.
 

Ovakav potez Vlade, kako ukazuje stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević, povučen mimo Zakona o privatizaciji, stvara vrlo štetnu sliku Srbije u očima stranih investitora u budućim poslovima ove vrste. Kako zbog produžavanja termina za ugovore i otežavanja uslova prodaje, tako i zbog spuštanja zadate cene.
 

- Novi produžetak roka više nije nova ponuda Vlade, već su to direktni pregovori s ciljem kakvog-takvog kompromisa - kaže Kovačević i napominje da se čuje da bi austrijski Telekom mogao da isplati deo novca sada, a deo kasnije.
 

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ocenio je da je ova prodaja, ne samo pitanje političke odluke, već i "drastičnog kršenja propisa Srbije", zbog čega će naprednjaci podneti krivične prijave protiv premijera i odgovornih lica.
 

To je već učinio predsednik Fonda za demokratiju Milenko Radić, po čijoj je tužbi suđenje zakazano 26. maja u Privrednom sudu. Pravdu ne očekuje jer su sudije, kako kaže, produžena ruka vlasti.
 

On podseća da je PTT nelegalno poklonio 30 odsto vlasničkog udela Telekoma Vladi, a Cvetković otvorio put protivustavnoj prodaji "dobra u opštoj upotrebi". 

Smiljanićeva: Prodajemo i budućnost


Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić je rekla da najvitalnije srpsko preduzeće gledajući broj korisnika, optičku i pristupnu mrežu vredi više od 5,5 miliona evra. U elaboratu je navela da će, između ostalog, prodaja unazaditi informaciono-komunikacijski razvoj zemlje.
 

- Srpski Telekom može da kupi opremu i softver domaćih firmi, da i njih razvija, da na taj način ulaže u budućnost. Strana kompanija forsiraće preduzeća iz svoje zemlje, pa će se uz profit van granica Srbije odlivati i dobar deo prihoda - navela je Smiljanićeva.
Protiv Telekoma Austrija, kako su objavili tamošnji magazini Profil i Format, vodi se nekoliko istraga zbog sumnjivih isplata vladajućim strankama i političarima.

 

Vučić: Gde je Dojče telekom?
 

Aleksandar Vučić je podsetio da je Vlada u tenderskim uslovima navela da je minimalna cena 1,4 milijarde evra, a sada nastavlja pregovore, iako Telekom Austrija nije ponudila dovoljno.
 

-Kada jednom prodate firmu, više ne možete da kontrolišete da li će neko investirati taj novac ili ne - ocenio je Vučić i zapitao zbog čega se ne pregovara sa drugim firmama, poput Dojče telekoma, jer ni te firme nisu ispunile tenderske uslove.

Novi rok za novu ponudu je, prema rečima potpredsednika DSS-a Nenada Popovića, pokazatelj očajne situacije u kojoj se našla srpska vlast.
 

-Vlada je samouvereno utvrdila minimalnu cenu za 51 odsto akcija, kao i da neće razmatrati ponude niže od utvrđene, a sada moli kupca koji je ponudio 950 miliona, da ponudi više! Žalosno je da se najprofitabilnija državna kompanija prodaje kao na pijaci, a još žalosnije što se ignorišu protesti stručne javnosti, opozicije i građana - ocenio je on i zatražio hitnu skupštinsku raspravu radi objašnjenja zašto se poklanja Telekom i utvrđivanja međunarodne tenderske bruke.
 

Kako je tekla prodaja Telekoma

 

  • 14.10. 2010. Vlada donela odluku o prodaji Telekoma
  • 20. 10. 2010. Raspisan tender za prodaju 51 odsto akcija
  • 10. 12. 2010. Istekao rok za otkup tenderske dokumentacije
  • 23.12. 2010. Vlada utvrdila minimalnu cenu od 1,4 milijarde evra
  • 21. 02. 2011. Pomeren rok za dostavljanje ponuda
  • 21. 03. 2011. Javio se samo Telekom Austrija
  • 29. 03. 2011. Vlada dala austrijskoj firmi dodatni rok do 12. aprila
  • 12. 04. 2001. Vlada dala austrijskoj firmi još jedan rok do 3. maja

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2011. 12:27
Nema više "Bože pravde" sada će srpska himna biti "Ajde Jano kuću da prodamo". Doćerali cara do duvara, a taman nas MMF pohvalio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online