Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 29.01.2011.
14:08
J. Gligorijević, D. Dekic, D. Ilić A

Slovencima milioni, a dijaspori šipak!

Odluka ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se slovenačkoj kompaniji Gorenje isplati 10.000 evra po radnom mestu u novom pogonu u Zaječaru posvađala je koalicione partnere u vladi, ali i otvorila pitanje neravnopravnog tretmana kapitala iz dijaspore.

Mlađan Dinkić: Kome sam obećao "Gorenje"?

 

Tako su dijasporci povratnici iz Pomoravlja ogorčeni odlukom Vlade Srbije na osnovu koje je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao sa slovenačkim Gorenjem sporazum o subvencionisanju posla u Zaječaru. Oni smatraju da tri miliona evra, koje će vlada dati Gorenju može da se iskoristi na mnogo bolji način.

"Mi nikada nismo dobili subvenciju ni za šta. Lično se ne bih usudio da otvorim bilo koju firmu u Srbiji, jer bi mi za razne dozvole trebalo najmanje pola godine. Čak i kada bih dobio dozvolu, ne bih mogao da isplatim silne dažbine koje bi me čekale nakon otvaranja firme. Što se tiče Slovenaca, mislim da je to predizborna kampanja", govori za "Vesti" Žika Lazarević iz Jasenova kod Despotovca, povratnik iz Davosa u Švajcarskoj.
 

Slobodan Stojanović, iz Milive kod Despotovca, takođe je povratnik iz Švajcarske i kaže da je svoju firmu za eksport-import ugasio, jer nije mogao da podnese 36 dažbina.

Subvencije i srpskim privrednicima
 

Na odluku Ministarstva ekonomije reagovao je i predsednik Kluba privrednika Valjeva Desimir Tadić, suvlasnik i prve veletrgovine u tom gradu.
 

- Tražimo od grada i države da nam omogući isti tretman kao i stranim investitorima. Zašto i mi ne bi dobili 10.000 evra po novozapslenom radniku kako ih deli strancima naš ministar ekonomije. I mi ulažemo kao i strani investitori, zapošljavamo ljude i red bi bio i nas država Srbija da uvaži - kaže Tadić.

 

"Dijaspori država nikada nije ponudila nijednu subvenciju. A samo u despotovačkoj opštini ima 7.000 naših zemljaka na privremenom radu u inostranstvu. Znam da su dijasporci uložili pola milijarde evra u razne firme i niko od njih nije dobio nikakvu subvenciju. Kada bi se nekima od njih dalo 10.000 evra i da oni ulože još toliko, seoski turizam bi mogao da cveta u našem kraju. Od toga bismo i mi i država imali koristi. Da ne govorimo o poljoprivredi koja je potpuno zanemarena", kaže Slobodan.
 

Bosiok Mitrović u Isakova kod Ćuprije vratio se iz Švajcarske i kaže da Srbija nema domaćina i da nikada više ne bi ulagao ni u kakvu firmu u zavičaju.
 

"Imao sam farmu svinja i krava. Tovio sam po 200 svinja u turnusu i prodavao mleko. Svi su mi ostali dužni, jer bi da muzu gotovo, a da ne plaćaju. Svi lažu i kradu, a država ne samo što neće da pomogne, već dozvoljava svakome da otkupljuje. Prošle godine smo prodali 7 vagona žita i još nismo dobili pare. Taj novac koji Dinkić daje Slovencima bolje da je uložen u formiranje zadruga, jer kada su one postojale moglo je da se zaradi od poštenog rada", izjavio je za "Vesti" Bosiok. Mitrović.

Ogorčenje u Valjevu
 

U Valjevu je ogorčenje vidno, jer se gradska vlast se nadala da će novom investicijom popraviti očajne privredne tokove i veliku nezaposlenost. Iznenađenje je tim veće što je Gorenje u blizini postojeće fabrike za rashladne uređaje, preklane na 99 godina zakupilo 4,8 hektara placa, s namerom da gradi pogone.

 

Zemljište su gradu platili po povlašćenoj ceni od 181 milion dinara, uz obavezu da u roku od četiri godine zaposle 400 radnika. Odugovlačenje tog posla pravdano je svetskom krizom a onda je stigla vest o izgradnji fabrike mašina za pranje i sušenje rublja u Zaječaru.
 

"Lažni argument je da je Zaječar jedan od najsiromašnijih gradova, jer su kod nas u novembru prosečna primanja bila 28.354, a u Zaječaru 30.916. Imamo 7.700 nezaposlenih, a oni 7.100. Presudile su subvencije od 10.000 evra", kaže gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević koji je u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću uzalud tražio da Vlada spreči Dinkićeve namere.


Demokrate i socijalisti besni na Dinkića

Lider G 17 plus Mlađan Dinkić je dovođenjem u Zaječar nove fabrike slovenačkog Gorenja za subvenciju od tri miliona evra ponovo političkim makazama iskrojio srpsku ekonomiju. Taj potez učvrstiće položaj gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, šefa lokalne stranke koja je u koalaciji sa G17 u tom gradu.
 

Zavadio se i narod na zapadu i istoku Srbije, pa u Zaječaru slave, a negoduju u Valjevu, gde se već nalaze pogoni Gorenja, a očekivali su da ih Slovenci prošire. Svi, pa i stručna javnost, saglasni su da je reč o isključivo političkoj, a ne privrednoj odluci ministra Dinkića. Međutim, začuđuju da je Ministarstvo finansija koje drži Demokratska stranka oštro protestovalo, ali je odluka o izgradnji fabrike u Zaječaru ekspresno prihvaćena na telefonskoj konferenciji Vlade Srbije, samo nekoliko sati nakon redovne sednice četvrtkom.

Fabrike u tri grada
 

Gorenje je samostalno odlučilo da prvu fabriku pravi u Valjevu, drugu u Staroj Pazovi, a treću u Zaječaru, poruka je iz kabineta ministra Dinkića.
 

"Cilj je da se Srbija ravnomerno razvija, a ne da se nove fabrike prave samo u jednom gradu. Gorenje će u Valjevu zaposliti još 200 ljudi, a Ministarstvo se obavezalo da će za svako to novo radno mesto dati bespovratna sredstva. Isto važi i za fabriku u Staroj Pazovi. Ministarstvo ekonomije već je dalo Gorenju 340.000 evra za otvaranje 170 radnih mesta Valjevu", kažu u Dinkićom kabinetu.

Prema saznanjima "Vesti", Dinkić je ozbiljno uskomešao odnose u vladajućoj koaliciji. Najviše je gnevan drugi čovek demokrata Dušan Petrović koji je već sumnjičio Dinkića za politizaciju ekonomije, a Ničića za malverzacije.

Nezadovoljni su i socijalisti koji učestvuju u valjevskoj vlasti, ali svima su im vezane ruke pred Dinkićevim pretnjama da će rasturiti vladajuću koaliciju ako ga neko spreči.
 

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić smatra da je reč o pogrešnom sprovođenju decentralizacije i otimanju stranih investitora.
 

"Gorenju se nudi 3.000 evra po novozaposlenom u Valjevu, a 10.900 evra u Zaječaru. Ako već država ne stimuliše nove strane ulagače da dođu u Valjevo, zašto se tom gradu otima postojeći. Valjevo je novcem iz lokalnog budžeta već obezbedilo uslove za novi investicioni ciklus Gorenja. Srbija nije tako bogata da bi trošila pare za ispunjenje obećanja datih Slovencima i gradila potrebnu infrastrukturu i u Zaječaru", kaže Ilić.
 

I konsultant za inostrana ulaganja Mahmut Bušatlija smatra da je reč o manipulaciji zarad sticanja političkih poena.
 

"Reč je dnevnoj politici, najgore vrste. Subvencije za Gorenje nemaju veze sa ekonomijom, već su čisto reklamerstvo. Ta kompanija prelazi u Zaječar zbog subvencije, a ako dobijaju ta tri miliona pitam se šta će oni da ulože", kaže Bušatlija.

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 14:38
Ето! Да ли има овде особе која верује да су овом муватору мотиви чисти и у интересу државе? Колико милијарде евра треба да се неповратно изнесе из земље како би смо схватили да овај паразит, непријатељ државних интереса, главни посредник у налажењу клијената и омогућавању пљачкања државне "касе", изрод европских беба, кафански економиста, убија полако али сигурно сваку шансу да Србија и њено становништво устану и сами без ичије помоћи почну да одлучују о сопственој добробити!
Subota 29.01.2011. 14:58
Eto tako platismo Slovencima radnike za naredne tri godine za glasove za Udružene Regione Srbije eksperata Ničića i Dinkića. Nema to veze sa ekonomijom nego sa političkim imunitetom od krivčnog gonjenja. Od uništenja srpskih banaka do Nacionalne Štedionice, Skijališta Srbije i svugde ga čeka debela robija čim izgubi imunitet. Sanader im je noćna mora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online