Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.01.2011.
09:41
Press A

Srbi jedu duplo manje od ostatka Evrope

Srbi jedu manje od ostalih Evropljana, o čemu govori podatak da se godišnje u Srbiji po glavi stanovnika potroši 43,3 kilograma mesa, a u Evropskoj uniji 75,2 kilograma, saznaju beogradski mediji.

Kako navodi ''Press'', stručnjaci ocenjuju da je nizak životni standard glavni uzrok što manje kupujemo hranu. I pored toga, hrana je u Srbiji najveći izdatak, pa u ličnoj potrošnji jednog domaćinstva na nju ode čak 41,2 odsto, dok su prosečni izdaci za hranu u EU 16 odsto.

Potrošnja mesa u Srbiji skromna je u poređenju sa pojedinim zemljama u Evropi, navodi za begradski list stručni saradnik u Centru za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Srbi godišnje skoro duplo manje potroše mesa u poređenju sa stanovnicima iz EU

''Od toga mesa ukupno potrošimo 43,3 kilograma, od čega junećeg i goveđeg četiri kilograma, svinjskog 16, jagnjećeg 1,3 i živinskog 17,4 kilograma. Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u EU iznosi 75,2 kilograma. Na primer, u Nemačkoj 90 kilograma, Francuskoj 102, Italiji 91, Grčkoj 83 kilograma'', izjavio je Stanković.

On je objasnio da Srbi piju i manje mleka u odnosu na EU, a jedu i manje voća i povrća.

''Potrošnja kravljeg mleka, bez prerađevina, u Srbiji iznosi 56,5 litara po stanovniku i manja je u odnosu na prosečnu potrošnju u EU, gde je prosek 85,7 litara. U potrošnji

voća sa 62,1 kg po stanovniku i povrća sa 136,1 kg po stanovniku, Srbija zaostaje dva do tri puta u odnosu na prosek potrošnje u EU'', istakao je sagovornik ''Press-a''.

Stanković je kazao da je slaba kupovna moć doprinela da manje kupujemo hranu.

Nema tu mnogo filozofije, nizak je standard građana, a vlada i velika nezaposlenost'', zaključuje Stanković.

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da ovi podaci ne bi trebalo da čude.

Meso i mesne prerađevine nažalost su luksuz za naše novčanike. Verujem da se kupuju i manje količine ribe, pasulja, krompira, kupusa, paradajza i krastavca. Takav nam je standard i ekonomija. Taj trend možemo da očekujemo i u 2011. godini, ali i u 2012.'', izjavio je Đogović.

Na pomolu nova kriza?

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, globalne cene hrane dostigle su prošlog meseca do sada nezabeležen nivo, a razlog tome je rast cena šećera, žitarica, nafte i prerađevina od mesa.


Oboren je rekord iz 2008. godine, kada je nagli rast cena hrane doveo do nereda u više zemalja, a istovremeno je Međunarodna agencija za energiju upozorila na opasnost da se ponovi finansijska kriza iz 2008.


Glavni ekonomista te agencije Fatih Birol je za Bi-Bi-Si, štaviše, upozorio da se svet bliži "katastrofalnim okolnostima iz 2008. godine".


"Visoka cena nafte odigrala je 2008. značajnu ulogu time što je oslabila trgovinske bilanse mnogih zemalja i umanjila prihode kompanija i domaćinstava. Tada je prosečna cena nafte bila 90 dolara, kolika je i danas", rekao je Birol.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.01.2011. 10:08
Uskoro izlazi knjiga "Kako živeti na vodi i vazduhu". Pisac srpski narod ... Knjiga veka !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online