Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Odoše i pekari i lekari

Srpski trend odlaska visokoobrazovanih kadrova sustiže i sve masovnija migracija kvalifikovane radne snage, a zemlja ostaje bez neophodnih zanatlija poput električara, zidara, keramičara, tesara, stolara, vozača, ali i pekara, kuvara, sobarica...

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najpoželjnije odredište su im zemlje zapadne Evrope gde su daleko bolje plaćeni, ali sve češće odlaze i u komšiluk, naročito na hrvatsko i crnogorsko primorje tokom turističke sezone.

Građani Srbije u potrazi za poslom najviše idu ka Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji, ali i SAD, iznosi za "Vesti" podatak iz velikog "Netvorkovog" istraživanja Miloš Turinski, predstavnik za medije Infostuda, najvećeg srpskog sajta za zapošljavanje.
- Radnici iz Srbije često idu i ka skandinavskim zemljama, i to uglavnom vozači i medicinske sestre. Inače, medicinskim sestrama srpska služba za zapošljavanje organizovala je učenje nemačkog jezika za odlazak na rad u tu zemlju - priča naš sagovornik.

Turinski pojašnjava da ima i dosta sezonaca, niže kvalifikovanih radnika iz Srbije i BiH koji idu ka crnogorskom i hrvatskom primorju da budu pomoćni radnici. Dodaje da sada kuvari i konobari najviše idu u komšiluk, jer srpski poslodavac ne može da parira onima na Jadranu.

Bolje i u komšiluku

- Takođe naši ljudi odlaze da rade u automobilskoj industriji Češke i Slovačke. Idu i zidari, ali oni su neretko zbog bezviznog režima tri meseca na radu u inostranstvu, pa tri meseca u Srbiji, i tako ukrug - kaže Turinski.

Osim preko oglasa na Infostudu i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, srpski radnici posao nalaze i uz pomoć prijatelja. Preko Nacionalne službe za zapošljavanje najčešće srpski kvalifikovani kadrovi idu u Nemačku, Portugal, Sloveniju i Hrvatsku.

Naime, i Slovenija i Hrvatska suočene su sa odlivom stanovništva, pa su kao i Mađarska, Poljska, Rumunija i Bugarska ove godine povećale dnevnice za 20 do 40 odsto da bi zadržale svoje i privukle zanatlije iz siromašnijih država.

Neki radnici pričaju da poslodavci u EU ne žale da plate od 250 do 500 evra onima koji im dovedu kvalifikovani kadar. U tome uspevaju, jer srpski radnik u proseku zaradi do 400 evra, a na Zapadu dobije nekoliko puta veću i redovnu platu.

Seoba građevinaca

U Građevinskoj komori Srbije (GKS) navode da im nedostaju svi profili, kao i da je prosečna starost građevinara 55 godina i teško ih je naći.

- Godinama smo upozoravali da ćemo doći u situaciju da nema ko da održava infrastrukturu, puteve, termoelektrane, mostove - ukazao je potpredsednik GKS Goran Rodić, dodajući da nedostatak zanatlija utiče i na poskupljenje stanova u Srbiji.

Neverovatno je da se na birou rada u Srbiji kao nezaposleno vodi čak 95.000 zanatlija, najviše tesara, zidara, mesara i pekara, šnajdera i tapetara, a da su poslodavci ove godine tražili 9.000 radnika i muku muče da pronađu kadrove. To bi moglo da ukaže da mnogi rade na crno u zemlji ili povremeno i u inostranstvu.

Nemačka srpska majka

Kvalifikovanu radnu snagu najbolje plaćaju nemački poslodavci, minimum 1.600, pa do 2.800 evra. U Hrvatskoj pomoćne radnike u turizmu plaćaju od 600 evra, a u Crnoj Gori između 350 i 400 evra. Radnici kažu da uz redovnu isplatu imaju obezbeđen stan i hranu.

Otimanje za sirotinju

Hrvatski "Večernji list" navodi da više od milion Ukrajinaca popunjava praznine na poljskom tržištu, da Moldavci dolaze u Rumuniju i Bugarsku, a za Srbe se tuku Slovaci, Česi i Mađari.
- Najsiromašnije članice EU Bugarska i Rumunija dovode radnike iz Vijetnama, Indije, Turske, Nepala, Kine, Maroka i Bangladeša, dok države koje mogu da plate više stimulišu susede - navodi list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online