Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2019.
11:40
Z. Marjanović - Vesti A

Šah u čast bake Milojice

U organizaciji Šahovskog kluba Proleter iz nemačkog grada Mindena i Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Pranjana, u seoskoj školi u selu Bogdanica koje se nalazi na padinama planine Maljen, održan je tradicionalni, deseti po redu, prvomajski šahovski turnir koji od početka ima međunarodni, bolje reći - dijasporski karakter.

Z. Marjanović
"Zaraženi" crno-belim poljima: Sve više dece među šahistima

Maljenska šahovska priča započela je na inicijativu Zorana Pantovića, tadašnjeg seoskog učitelja, danas direktora škole u Pranjanima i Milana Stojanovića, tadašnjeg predsednika Šahovskog kluba Proleter. Stojanović je u tim krajevima zauvek ostao upamćen kao dobrotvor koji je u najtežim danima za narod u selima na Maljenu prikupio pomoć u vrednosti od preko milion evra.

U međuvremenu, pre nekoliko godina Milan je preminuo, ali sećanje na njega i njegovu humanost ne bledi.
- Prvi turnir je bio posvećen Milojici Knežević, jedinoj ženi u selu Bogdanica koja je umela da igra šah, a da simbolika bude potpuna, taj prvi turnir je održan u seoskoj školi baš na dan sahrane bake Milojice. Poštovanje prema starici bio je samo povod za održavanje tog prvog turnira, ali razlozi za ovakvu manifestaciju u jednom od najzabačenijih sela milanovačke opštine bio je mnogo dublji - naglasio je za "Vesti" jedan od organizatora prvomajskog turnira Zoran Pantović.

Zapravo, na ovaj način Milan Stojanović, veliki humanista, želeo je da uspostavi trajnu vezu između maljenskih sela i grada Mindena i da ta veza između Srbije i naše dijaspore bude trajna.
- U tome je u potpunosti uspeo jer smo, evo, deseti put organizovali prvomajski turniru u šahu koji ima sve više učesnika, a najviše dece - dodaje Pantović.
Šahovski klub Proleter je osnovan 1975. godine u Mindenu i okupljao je, i danas okuplja, naše ljude koji rade i žive u ovom gradu. Predsednik kluba Fadil Nurudin, Beograđanin čije je poreklo iz Prizrena, do ove godine bio je redovan gost na turniru u Bogdanici.

Ovog puta, međutim, zbog obaveza nije mogao da učestvuje na turniru, ali je, svojevremeno, u pero reportera "Vesti" govorio da je klub bio organizator prikupljanja pomoći za narod Srbije i tada niko nikoga nije pitao kojoj naciji i veri pripada već koliko ko može da pomogne srpskom narodu u vreme sankcija prema Srbiji i u vreme NATO agresije.

Osim naših ljudi, tvrdio je tada Nurudin, u prikupljanju pomoći učestvovali su i mnogi Nemci.

Simultanka Dirka Šua

Ove godine Šahovski klub Proleter predstavljao je Mileta Stojanović koji je, kao i uvek do sada, učesnicima turnira doneo i prigodne poklone.
- U Bogdanici smo, kao i uvek do sada, dočekani onako kakav je vekovni običaj naroda ovog kraja. Drago nam je da je turnir zaživeo i da je šah sve popularniji među decom. Mi smo sve učinili i činimo, a pre pet godina smo uspeli i da u Bogdanicu dovedemo čuvenog nemačkog inetrnacionalnog šahovskog velemajstora Dirka Šua koji je odigrao valjda prvu simultanku u ovim krajevima. On je došao iz poštovanja prema nama koji živimo i radimo u Nemačkoj, ali je na taj način iskazao i poštovanje srpskom narodu i bio je oduševljen onim što je video i doživeo u Srbiji - reči su Milete Stanojevića.

Više od igre

Za organizatore Međunarodnog prvomajskog trurnira u Bogdanici šah je odavno mnogo više od igre, ali, ipak, ima i takmičarski karakter.
Ove godine u juniorskoj i seniorskoj kategoriji učestvovalo je 28 šahista iz Moravičkog okruga. Prvo mesto i vredne poklone u juniorskoj sekciji osvojio je Filip Srefanović, a najbolji u seniorskoj selekciji bio je Al Atarji Sami.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online