Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.04.2019.
09:51 >> 10:01h
Vestionline, Tanjug A

Klizište oko Zaovinskog jezera pokosilo 20 kuća (FOTO)

U Donjim Mandićima, na obali Zaovinskog jezera na Tari, posle spuštanja nivoa vode akumulacije reverzibilne hidroelektrane za četrdesetak metara, aktiviralo se klizište koje je urušilo infrastrukturu i vikend naselje.

facebook.com/dragansimic
 

Klizište je zahvatilo oko 30 hektara, uključujući i šume i livade na obali jezera u zoni Nacionalnog parka Tara, prenosi RTS.

- Tamo sam išao i bile su pukotine. Između je bilo široko. Ja stanem na jednu i samo mi je potonula desna noga. Mogao sam da stradam - naveo je Milojko Mandić iz Donjih Mandića.

Tlo je pre pet dana počelo lagano da klizi, u prekidu je seoski put, urušena infrastruktura i 21 kuća, a tlo i dalje ne miruje.

Vestionline
Jezero Zaovine

Akumulacija je izgrađena za potrebe reverzibilne hidroelektrane i prema vodnim dozvolama jasna su ograničenja ispuštanja vode kada se ona koristi za neometanu proizvodnju struje u Drinsko-limskim hidroelektranama.

Ni ove godine, kažu u hidroelektrani, kota nije bila ispod dozvoljene, već petnaestak metara iznad, a klizište nije novo – evidentirano je još ranije i bilo aktivno i pre 24 godine, samo je šteta bila manja.



- Mi smo, nakon toga, objektima koji su se tu nalazili isplatili štetu sudskim putem, sve je bilo zvanično - objašnjava Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije Drinsko-limske hidroelektrane.

Dodaje da je obaveza onih kojima je isplaćena šteta bila da uklone te objekte.

- Neki su to učinili, neki nisu. Sve za šta postoji osnov ljudima će biti isplaćena šteta, jer kažem taj postupak postoji već od kada je napravljena reverzibilna hidroelektrana od 1982. godine kada je počela sa radom. Nikada nismo imali situaciju da na nečiji zahtev nismo odgovorili pozitivno, gde postoji osnov - naglašava Zlojutro.

facebook.com/dragansimic
 

Rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja iz Nacionalnog parka Tara Ivan Ilić ističe da su pozvali ljude iz Zavoda za zaštitu prirode.

- Eksperti će doći da procene situaciju, predlože sanacioni plan i onda ćemo zajedno raditi dalje na sanaciji - naveo je Ilić. 

Jezero se od pre dva dana puni - voda iz podnožja Tare, iz Drine i jezera Perućac pumpa u akumulaciju i sada je na koti od 840 metara, što je za oko 40 metara ispod uobičajenog nivoa Zaovinskog jezera.

facebook.com
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online