Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
15:00
J. Arsenović - Vesti A

Genije iz Ferarijeve lože

Koliko vi imate ferarija, upitao je stariji gospodin Obrada Milivojevića.

Lična arhiva
Paket aranžman za moćnog četvorotočkaša

- Nijedan - odgovorio je Beograđanin dok je u Ferarijevoj loži uživo posmatrao trku Formule 1 za Veliku nagradu Britanije.

Obrad nije tajkun iz Srbije, niti je zaluđenik za brzotočkaše, još manje je odrastao u okruženju bogatih kojima je najveća muka kako da potroše pare.

Obrad je pripadnik novog talasa srpske dijaspore. Onih koji u osvajanje bogatog Zapada nisu krenuli naoružani diplomama medicinskog fakulteta, iskustvom u metaloprerađivačkoj industriji ili Paja-Jare šoferskim stažom, već sa radnom biografijom vrhunskih rezultata iz postprodukcije.

Posle dve godine rada u Londonu uspeo je 2007. da sa dvojicom Engleza otvori agenciju za digitalni marketing - Uber Creative, koja je na spisku klijentele imala i čuveni Ferari.

Onaj stariji gospodin iz lože pohvalio se Obradu da ima četiri ferarija i da je naručio i peti.
- Ferari je imao jedan problem - priča nam Obrad. - Kupac plati Ferariju određenu sumu i onda čeka auto godinu-dve. Stigne mu i mejl: "Hvala vam za pare, vidimo se tog i tog datuma." I to je sve. Vremenom su shvatili da to nije dobro. Angažovali su agenciju, koja je angažovala nas i mi smo smislili koncept - kada naručite ferari dobijete jedan specijalni paket, sa autićem, uputstvima i članskom kartom Fiorano Ferari kluba - priča nam Obrad.

Lična arhiva
Saradnici iz svih krajeva sveta

Ta prva godina članstva u klubu se ne plaća, a ono je podrazumevalo da dobijate dan kada možete da vozite ferari, upravo onaj model koji ste naručili. I to sa instruktorima među kojima je bilo i bivših vozača Formule 1. Za njih su Obrad i njegove kolege dizajnirali i trkačke kombinezone. Tih godina je na stazi rekorde još rušio Šumaher, pa su vlasnici kluba imali privilegiju da od slavnog Nemca dobiju savet kako da ovladaju moćnom mašinom.
- Cela ta priča je napravljena da vam drži pažnju, da vas veže za brend i da i sledeću godinu platite članarinu u klubu - priča nam Obrad.

Ona nije mala - 15.000 funti, ali ko ima 200.000 za auto, ovo mu dođe kao deo redovnog održavanja.

Sve u svemu, Obrad je kao deo kreativnog i realizatorskog tima prošao kroz sva iskustva jednog člana kluba, pa otud on u loži gde se na čuvenom Silverstounu služe jastozi.

Ovo je samo crtica iz Obradovog života u Londonu koju smo izvukli jer je prijemčiva za prepričavanje, ali je rad u digitalnom marketingu u stvarnosti skup velikog broja neprespavanih sati, rada i strahovanja da li će se projekat realizovati od ideje do finalnog proizvoda. I kada se dođe do kraja, ne mora da znači da će klijent biti zadovoljan. Takav peh mogao je da se desi i sa klijentom iz SAD, jakom američkom firmom iz Tenesija koja se bavila plastikom. Tražili su način kako da prodaju što više svojih različitih proizvoda. Ali ne onu ambalažu za Koka-Kolu, već proizvode od plastike vrhunskog kvaliteta, od kojih se prave flašice za bebe, koja se farba ili stavlja na automobile.

Lična arhiva
U korak sa novim tehnologijama

Tu onda stupa Obrad sa kolegama iz agencije Brenjerdž London u kojoj je prvobitno bio angažovan.
- Napravili smo sajt sa inovativnim pristupom. Angažovali poznate industrijske dizajnere koji su koristili njihovu plastiku za svoje dizajne i koji su objašnjavali zašto je ona bolja od stakla. To nije naišlo na odjek. Čak smo bili pred gašenjem, jer nismo uspeli da pronađemo zainteresovane, sve dok jednog dana američka vojska nije videla na sajtu proizvod od plastike koji brzo može da se instalira i da zaštiti ljude i objekte od poplave.

Posle moćne američke armije kompanija iz Tenesija dobila je i Ujedinjene nacije za klijenta i klupko je počelo da se odmotava, a ljudima iz agencije dala potvrdu da je njihov pristup marketingu u eri digitalnog sveta ispravan.

Obrad je od one mlađe generacije srpskih iseljenika koji su otišli u beli svet pet godina nakon petooktobarskih promena, kada je već bilo jasno da zemlja neće ići željenom brzinom modernizacije. Obreo se u Londonu, toj finansijsko-marketinškoj "meki" Starog kontinenta, sa podebelim CV-jem o svom radu u postprodukciji.

- Ne znam firmu za koju u Beogradu nisam radio postprodukciju, od Koka-Kole, Grand kafe, Delte... Recimo, kreativan tim marketinških agencija McCann, Saatchi and Saatchi ili Leo Burnett osmisle reklamu, a onda im treba završno pakovanje, da se umetne dim ili da se animira karakter poput Cipiripija. I mi smo radili sve te efekte. Bio sam za to usko specijalizovan - uprošćava nam Obrad Milivojević nakon što mu stavljamo na znanje da pola njegovih engleskih i stručnih izraza za nas predstavlja - špansko selo.

V. Sekulić
Gost u redakciji "Vesti"

Sada je došao u Beograd da iskoordinira saradnju sa ovdašnjim kolegama koje je njegova agencija Uber Creative angažovala za deo postprodukcije za Ženevski sajam automobila, za koji pripremaju tri nova modela.

- Oduševljava me što ovi manji studiji u Beogradu, koje mi angažujemo, sarađuju između sebe i što će u skoroj budućnosti neke veće kompanije sa mnogo većim budžetom, poput Netflix-a ili Amazonovog servisa, dolaziti u Srbiju i raditi sa njima - kaže Obrad, rušeći stereotip o generaciji iseljenika koja bi da zaboravi na srpski pasoš.

Sebe za 20 godina vidi negde pod Kosmajem ili Avalom, u zdravom okruženju i sa obaveznim - teniskim terenom.

Od Samsunga do Aramka

Obradova agencija Uber Creative ima 25 zaposlenih, najviše u kreativnom delu, dok za velike projekte sve češće za postprodukciju angažuju ljude iz Srbije. Za 12 godina, koliko postoje, radili su za kompanije iz najrazličitijih oblasti, od medicine, energetike, automobilske industrije, elektronike, pa do finanansijskih institucija. Spisak klijenata je otud podugačak, a među njima su i planetarno poznate kompanije kao što su Ferrari, Tata, Fiat, Samsung, Huanjai, Zimmer, Aramco, Eastman, Saing Gobain...

U Aranđelovac, kod babe i dede

Obradova bivša devojka, a sadašnja supruga Jelena bila je fitnes trener, ali se odskora preškolovala za unutrašnjeg dizajnera.
Njihovo dvoje dece Sofija (13) i Filip (11) rodili su se u Londonu, a roditelji se trude da ih bar jednom godišnje dovedu u Aranđelovac, kod babe i dede s mamine strane. Obradovi roditelji, nažalost, rano su preminuli.

Snimao Murinja za igricu

Kada je Nordeus, srpska kompanija koja je osmislila svetsku poznatu igricu Top Eleven, želela da jednom od animiranih likova da prepoznatljivi lik Žozea Murinja, i Obrad je u celom procesu malo pripomogao.
- Zamolili su me, pa smo snimili Murinja, koji je za tu igricu veoma bitan. Priča o Nordeusu je upravo priča u kom pravcu treba da se razvijaju srpske kompanije iz IT sektora. Kada sami osmišljavaju svoje proizvode, a sve manje su samo podizvođači neke jače inostrane kompanije. Moja je želja da se povežem sa što više naših ljudi širom sveta, da možemo da razmenimo iskustva i da poslovno sarađujemo.

Srbija magnet za strance

Za 40. rođendan od supruge je dobio 10 časova tenisa. Tako je ušao u svet belog sporta i sada život ne može da zamisli bez loptica i mreže.
Učlanio se u klub, stekao prijatelje po reketu koje je i doveo u Srbiju. Trebalo je da to bude izlet od nekoliko dana, ali se Englezima, Indijcu i jednom Venecuelancu toliko osladila srpska hrana, Novakovi tereni, spa u Aranđelovcu, ručkovi po splavovima i spoj prirode i istorije na Oplencu da ga sada stalno zapitkuju - kada nas ponovo vodiš u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online