Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.10.2018.
19:57
O. Đoković - Vesti A

Sa Solunskog fronta u srce Pariza

U Beogradu je potpisan ugovor između francuskog udruženja Tako de lak, Železnica Srbije i Ministarstva kulture Srbije o privremenom ustupanju naše lokomotive "Kostolac-Pešo Burdon", iz 1915. godine, organizatorima proslave primirja u Velikom ratu u Francuskoj.

Muzej Železnice
Jedinstvena: Lokomotiva "Kostolac" u Železničkom muzeju u Požegi

Lokomotiva će biti dopremljena do 25. oktobra i najpre će biti izložena ispred Palate Invalida u Parizu, na izložbi, a potom celu godinu u Grez-sir-Loing, u Muzeju udruženja Tako de Lak.

Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su i Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba u Francuskoj i Petar - Pepi Petrović, dugogodišnji istaknuti član ove naše organizacije.

Savez Srba Francuske je ovim otpočeo učešće matice i zemljaka u velikoj proslavi.

- Lokomotiva Kostolac-Pešo Burdon je prevozila francuske i srpske vojnike, a tokom glavne proslave stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata (1914-1918) od 11. do 19. novembra biće izložena u Parizu. Kada kasnije bude u Grez-sir-Loanž, nedaleko od Fontenbloa, tamo ćemo organizovati i posete učenika Srpske dopunske škole u pariskoj regiji - sa puno zadovoljstva i ponosa saopštava Đuro Ćetković.

O.Đoković
Potpisali ugovor: Stefan Ison, predsednik Tako de lak i Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije

Ideju da baš ova lokomotiva bude deo izložbe dao je Petar -Pepi Petrović.

- Ovu našu lokomotivu koristile su srpska i francuska vojska u borbama za oslobođenje Srbije, posebno u proboju Solunskog fronta. Danas na svetu postoje samo dve ovakve, jedna je u Muzeju u Drezdenu i nije u voznom stanju, a druga u Srbiji, u

Železničkom muzeju u Požegi - opisuje Petar - Pepi Petrović.
On se mnogo naradio da ugovor bude potpisan.

- Godinu i po sam pokušavao da izdejstvujem dozvolu za prevoz lokomotive u Francusku i svuda mi je zapinjalo. Na kraju sam napisao pismo predsedniku Srbije i posle toga konačno sam dobio pozitivan odgovor, ali iz kabineta premijerke Brnabić. Odmah sam pismo prosledio u Železnice Srbije i sve se odmotalo i završilo na zadovoljstvo svih nas. Preostalo je još da lokomotiva krene na ovaj dugi put - saopštava među zemljacima popularni Pepi.

Pepi ispred svih
Petar - Pepi Petrović

- Na pomoći i razumevanju zahvaljujemo svima koji su se saglasili u ovim dogovaranjima, a posebno

Železnicama Srbije i Muzeju železnice u Požegi, ministarstvima saobraćaja i kulture i Kabinetu predsednika Republike Srbije. Velika je čast što će naša lokomotiva biti izložena, a za to posebnu zahvalnost dugujemo našem divnom prijatelju admiralu Anri Lakaju, Stefanu Isonu, predsedniku Asocijacije Anak i njegovom zameniku Patriku Mirou. Ipak, više od bilo koga, zahvalnost pripada Petru - Pepiju Petroviću, pariskom aktivisti, neumornom negovatelju slavnih srpskih jubileja - navodi Ćetković.

Legenda u svetu železnica

- Lokomotiva "Pešo Burdon" je legenda u svetu železnica. Dizajnirali su je kapetan Prosper Pešo i inženjer Aleksandar Burdon po kojima i nosi ime. Poseban je tip parne lokomotive za prugu uskog koloseka širine 60 cm i bila je namenjena samo za vojnu upotrebu. U Prvom svetskom ratu korišćena je pre svega za opsluživanje vojnih utvrđenja na istoku Francuske - objašnjava Ćetković.
 

Prvu je uradila metalska kompanija iz Tubiza 1988. godine i nosila je ime "Francuska". Do 1914. godine iz fabrike je izašla 61 lokomotiva, da bi proizvodnja bila nastavljena 1915. godine i to u SAD i Velikoj Britaniji, ukupno ih je bilo 356.

Palata Invalida

Palata Invalida je krajem 16. i početkom 17. veka izgrađena po nalogu kralja Luja 14, a primarna funkcija bila je zbrinjavanje ranjenih i osakaćenih vojnika. Kralj je imao i viziju da ovo bude memorijalni spomenik svim herojima ratova u okviru koga bi se nalazila crkva velikog kapaciteta. Palata Invalida ima jednu od najimpresivnijih kupola u svetskoj arhitekturi, ispod koje se nalazi Napoleonov sarkofag.

Danas su u kompleksu zgrada i crkve smešteni mauzolej i muzej, dok se na platou obavljaju velika memorijalna, često tužna nacionalna obeležavanja (pre nekoliko dana i oproštaj od Šarl Aznavura).

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online