Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.09.2018.
13:15
D. Dekić - Vesti A

U školu praznih džepova

Proklamovana borba Srbije za povećanje nataliteta svela se na šuplje priče koje svakodnevno demantuje praksa, pošto se pokazalo da je država mesečnu naknadu nekim porodiljama svela na svega 900 dinara (oko 7,5 evra) mesečno, a da roditelji za školsku užinu detetu mogu da izdvoje 40 dinara (oko 30 centi) dnevno, što je dovoljno tek za "suvi hleb".

A. Čukić
Para ni za suvi hleb: Učenici sve češće bez džeparca idu u školu

Pritom, prema sopstvenom priznanju, "zbunjena" predstavnica Ministarstva rada Milena Antić izgovara da "nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja planira da sutradan zatrudni". Ovu bruku pokušala je da ispegla Slavica Đukić Dejanović, ministarka za demografiju i populacionu politiku, objašnjenjem da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da "roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu". Deluje da je brigu o natalitetu gurnula iz državnih u ruke poslodavaca.

Preti fijasko

Sva ta zbunjujuća događanja i izjave Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, vidi kao posledicu opšteg stanja u državi i ad hok rešavanja važnih pitanja.

- Sve kod nas nema suštinu i sadržaj, iskarikirano je i bez dugotrajnog sistemskog plana, a zarad jeftinih poena. Nema socijalnog dijaloga u društvu, već idu jednosmerne poruke koje pokazuju da se oni koji ih šalju ne razumeju u materiju, pa će se sve završiti fijaskom, kao i ova borba sa natalitetom - kaže Savić za "Vesti".

Državna kratkovidost

Ranka Savić je ocenila da je Srbija bez strategije bilo da je reč o Kosovu i Metohiji, bilo da se govori o bilo kojoj drugoj temi.
- Deluje da oni koji se o tome pitaju ne mogu da spavaju, pa smisle noću šta će ujutru da kažu. Sa takvim ponašanjem rezultata nema - istakla je čelnica ASNS.

Osvrnuvši se na šokantnu izjavu Antićeve, ministarka Slavica Đukić Dejanović je podsetila da je nezapošljavanje žene koja planira da ostane trudna najteži oblik diskriminacije. Velike razlike u naknadama porodiljama opravdala je rečima da je "život demantovao najbolju nameru".

- Vlada je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama s decom napravila korak od sedam hiljada milja i prvi put su naknadama obuhvaćene i žene koje rade privremene poslove ili po osnovu autorskih honorara. Ovim zakonom svi su dobili više nego što su imali - navela je ona.
Ministarka je istkla i da se radi na predlogu da donja granica naknada bude viša, "makar simbolički" čak i u slučajevima da je neko radio samo mesec dana.

Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" ukazuje da bi fokus, umesto trudnoće i porođaja, trebalo staviti na kvalitet života roditelja i dece. Ona je rekla da roditelj dete, prema zakonu, izdržava do 18. godine, a u Srbiji i duže, jer plaća i studiranje i džeparac svom visokoškolcu.

- Neverovatno je da je u Srbiji dečija garderoba najskuplja i da nema sniženja kao za garderobu odraslih, koji komad odeće mogu da nose deceniju, dok dete brzo preraste, a skupi su i vrtići - ukazala je Soćaninova.

Papreni školarci

U Srbiji najveći broj radnika mesečno prima oko 200 evra, a Kamatica je na primeru mame, čije dete je 2017. krenulo u školu, izračunala da je za prvaka godišnje potrebno oko 763 evra. Komplet knjiga je 60 evra, a novac se izdvaja i za školsko obezbeđenje, osiguranje, pozorište, pa za rekreativnu nastavu 194 evra, privatne časove engleskog 237 evra...

Štede na trudnicama

Ona je dodala da roditelj za knjige u višim razredima osnovne škole mora da izdvoji 150 evra, a tu su i ostali troškovi među kojima je užina samo jedan od njih.

- Roditelj sa prosečnom platom ne može da odvede dete na letovanje i zimovanje - pojašnjava sagovornica "Vesti".

Ona ističe da je rečenica Milene Antić u principu tačna, jer nijedan poslodavac ne želi da mu radnica, koja bi da rađa, bude odsutna minimum godinu dana. I u Udruženim sindikatima Srbije Sloga su potvrdili da je tvrdnja Milene Antić "u suštini tužna, istinita i u praksi tačna"!

- Svedoci smo da se gotovo svi zakoni u Srbiji, čak i sam Ustav, besomučno krše i izvrću u korist pojedinaca ili interesnih grupa, dok nadležni, koji treba da ih štite, često zatvaraju oči - kažu oni.

Izjavu ministra Zorana Đorđevića da će "sankcionisati Milenu Antić" Sloga je ocenila kao vid nerazumevanja suštine problema, ali i zastrašivanja i pretnje zaposlenima u ministarstvima kojima se na taj način ukazuje da moraju bespogovorno da hvale zakone teško sprovodljive u praksi.

- Može Đorđević da se izvinjava koliko god hoće i da promoviše natalitet, ali istina je jedna, a to je da spornim Zakonom o finansijskoj podršci država štedi na trudnicama, umesto da im pomaže - zaključuju iz Sloge.

Zakonodavni nesklad

- Država godinama pokušava nešto da uradi na podsticaju nataliteta i usklađivanja rada, ali ne postoji jedan resor za to, pa su naši zakoni u neskladu i ima disbalansa između ministarstava. Trudnice i njihovo bolovanje su, na primer, pod nadležnošću Ministarstva zdravlja, a posle porođaja Ministarstva za rad - ukazuje Dragana Soćanin.

Koliko sedmično dajete detetu za džeparac

0 dinara - 21 odsto
do 200 dinara - 28 odsto
od 200 do 500 dinara - 23 odsto
više od 1.000 dinara - 11 odsto
bez odgovora - 17 odsto

*Istraživanje sajta Kamatica na 3.620 anketiranih

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online