Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
16:42
Vestionline, b92.net A

Kragujevac dobija Data centar

U Kragujevcu je planirana izgradnja državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je vlada proglasila strateškim projektom.

youtube/Color Media Communications
Denis Kif - ambasador Velike Britanije u Srbiji

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je ugostio britanskog ambasadora Denisa Kifa, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar konsultata za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu. 

Trenutno su u državnom Data centru u Beogradu smešteni podaci skoro 30 državnih institucija, a Jovanović kaže da je procena da će digitalizacija ići u tom smeru da će biti potreban ogroman kapacitet za smeštaj podataka državne uprave i lokalne samouprave. 

Ambasador Kif je rekao da donacijom od 2,1 milion evra za projekta Digitalna transformacija Srbije, kao i ostalim donacijama koje su već realizovane za unapređenje eUprave u ukupnoj vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska vlada postaje najveći međunarodni donator u toj oblasti u Srbiji. 

youtube/RTS Prikazuje
Mihailo Jovanović

Jovanović je sa ambasadorom Kifom predstavio projekat "Digitalna transformacija Srbije", koji zajednički finansiraju Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sa 2,1 miliona evra preko UNDP-a. 

Sredstva iz Fonda za dobru upravu, kaže Jovanović, namenjena su za pripremu strategije razvoja elektronske uprave u Srbiji, kao i infarstrukture i novih portala koji će omogućiti lakšu komunikaciju lokalnih samouprava i Republike. 

Najavio je i pokretanje profesionalnog kontakt centra do kraja ove godine, koji će omogućiti da svi državni službenici budu informisani o korišćenju savremenih sistema e-Uprave. 

Jovanović je govorio o dosadašnjim projektima sa Fondom za dobru upravu, među kojima je i servis "Bebo, dobrodošla na svet", i istakao da koncept digitalizacije zahvata sve oblasti našeg života, a kao primer naveo je reformu prosvete - uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole, pet puta veći broj odeljenja za IT i za 20 odsto povećanje kvota na fakultetima za IT. 

- Naša podrška je usmerena na jačanje kapaciteta Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, razvoj infrastrukture i novih elektronskih usluga za gradjane i privredu - rekao je Kif i istakao da je Velika Britanija spremna da dalje podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

Kaže i da će od ove školske godine u skoro 2.000 odeljenja biti pokrenuta eksperimentalna, potpuno digitalizovana nastava, bez "papirnih" udžbenika. 

Kao prve rezultate projekta "Digitalna transformacija u Srbiji", Jovanović je naveo već sprovedena dva kruga prekvalifikacije za 800 polaznika za IT, a od septembra će početi treći krug za još 500 polaznika. 

Rezultati se, navodi, ogledaju i u pomoći domaćim kompanijama stranih stručnjaka za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT start-apova, za šta je obezbeđeno 53.000 dolara.

Podsetimo se gostovanja Mihaila Jovanovića koji je upravo na ovu temu govorio o Državnom data centru, eUplaćanju, uslugama eBeba, eZup i eInspektor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online