Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.08.2018.
12:13
Vestionline A

Gračanica: Podrška SPC, "ne" podeli

"Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija", bila je tema okruglog stola koji je Srpski nacionalni forum organizovao u Gračanici, a na kojem su, pored članova foruma, učestvovali i pojedini predstavnici civilnog sektora i političari.

A. Čukić
Manastir Gračanica

Nakon diskusije doneti su i zaključci.

- Prvi zaključak je da ne prihvatamo nikakva razgraničenja i podele koje nam se spremaju. Drugi zaključak je apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega podrška episkopu Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću... Treći zaključak je da smo saglasni sa stavom ogromne većine Srpske akademije nauka i umetnosti u pogledu aktuelne situacije... Poslednji zaključak je da ovakva politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu, sukobu. Apelujemo na sve, pogotovu na predstavnike vlasti da učine sve da do toga ne dođe - rekao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u jednom veoma važnom trenutku, te da im, kako je kazala, gori pod nogama. Ona tvrdi da će predsednik Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

- Gospodin Vučić svojim projektom suštinski hoće potpuno da promeni kulturološki identitet. Ne

priznavajući mišljenje i satanizacijom naših crkvenih lidera, on suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo - rekla je Trajkovićeva.

Podela Kosova je potencijalni izvor sukoba, smatra direktor RTV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Prema njegovom mišljenju, za Srbe su ključne sledeće tri stvari:

- Nama je bitan opstanak i povratak našeg naroda, to je ključna stvar. Druga je zadržavanje kulturne baštine kroz eksteritorijalnost, bez obzira kakvo će biti konačno rešenje i na kraju, da se ne desi rat i stradanje. To su ta tri ključna elementa i o tome mi treba da razmišljamo - poručio je Radosavljević.

Na okruglom stolu učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u Vladi Kosova Nenad Rašić. On je izneo mišljenje da će pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz pregovora u Briselu ugasiti sve institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, te će se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukinuti.

- Ukoliko dođe do korigovanja, menjanja granica ili tog etničkog razdvajanja, kako god ga nazivali, znamo da Srbe na jugu čeka egzodus u periodu, da budem optimističan, od jedne do dve godine. To znači da sada, šta god da imamo, koju god ideju ili metodu da imamo, moramo da je primenimo jer sada nije 5 do 12, već je 12 i 15 - istakao je Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer, kako je naglasio, on još ne postoji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online