Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
13:00
D. Dekić - Vesti A

Srbiji odšteta zbog uranijuma?

Srbija je posle nepune dve decenije od NATO bombardovanja 1999. godine krenula u rasvetljavanje posledica tih dejstava po zdravlje ljudi, što je prethodnih dana i ozvaničeno sporazumom između ministarstava zdravlja, zaštite životne sredine, odbrane i prosvete i nauke. Uz to je Niš domaćin međunarodnog simpozijum Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999.

Tanjug
Velika razaranja: U bombardovanju SRJ korišćene rakete s osiromašenim uranijumom

Organizator skupa, advokat Srđan Aleksić, najavljuje za "Vesti" da će se okupiti više od 40 akademika i naučnika raznih oblasti iz Italije, Nemačke, Kine, Rusije, Švajcarske, Kipra i Srbije. Oni će, kaže, naučnim radovima dokazati štetnost municije s osiromašenim uranijumom u zonama gde se dejstvovalo, od Iraka i Avganistana, do Bosne i Hercegovine i bivše SR Jugoslavije.

Ko će voditi istraživanje

* savet koji čine naučnici iz oblasti medicne, fizike, biologije i drugih nauka
* upravni odbor sastavljen od predstavnika četiri ministarstava
* koordinaciono telo
* nacionalna laboratorija

- Poznati naučnici potvrđuju štetnost osiromašenog uranijuma i opasnost po ljude i životnu sredinu. Zbog tog katastrofalnog uticaja, oni koji su nas bombardovali snose građansko-pravnu odgovornost i dužni su da počiste i plate odštetu za ono što su napravili - ističe Aleksić.

Naučnici, kako ističe, dokazuju da Srbija ima pravo na odštetu koja se, kaže, može ostvariti pred međunarodnim ili sudovima država učesnica u bombardovanju, ali i ad hok sudom koji bi ustanovila međunarodna zajednica za utvrđivanje odgovornosti.

On se poziva i na tvrdnje penzionisanog generala, stručnjaka za biološku i hemijsku odbranu, koji je rekao da je zračenje prilikom bombardovanja višestruko bilo veće od dozvoljenog.

- Humanitarna katastrofa je naučno dokazana i treba da nam se nadoknadi šteta - poručuje je Aleksić.

Posledice bombardovanja nisu samo maligne bolesti, već i uticaj na potomstvo, autoimune bolesti i sterilitet, tvrdi dr Danica Grujičić, načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i predsednica koordinacionog tela. Istraživanje će, prema njenim rečima, imati dve faze i biće nastavljeno bez obzira da li će se vlade i premijeri promeniti. Ona je rekla da prvi rezultati istraživanja neće stići za manje od dve godine.

Posttraumatski sindrom

- Osim najtežih fizičkih, stanovništvo je doživelo i psihička oboljenja, a o posttraumatskom sindormu će govoriti psiholog Slavko Milojković. U južnim delovima zemlje na područijima koja su više bombardovana za 30 odsto je više obolelih od tog sindroma - kaže Srđan Aleksić.

- Organizovano praćenje stanja vojnika koji su bili na bombardovanim područjima rađeno je na VMA, ali je 2003. ukinuto zbog nedostatka sredstava - rekla je dr Grujičić.

15 miliona dinara izdvojeno za istraživanje

Posledice bombardovanja u Srbiji, prema rečima ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, nisu vezane samo za osiromašeni uranijum već i za granatiranje petrohemijskih postrojenja. On kaže da već ima pritisaka u vezi sa istraživanjem, ne navodeći od koga ti pritisci stižu.

- Cilj ovog istraživanja je istina! To nije pitanje politike, koristićemo naučne metode koje su prihvatljive u celom svetu kako bi i rezultati bili prihvatljivi - dodao je Trivan.

Ministar Trivan je podsetio i da su Srbiju bombardovale bivše administracije nekih zemalja, a sada su tamo druge administracije.

- One generalno ne snose odgovornost za ono što se dogodillo, pa da se nadam da će stručno-tehnički pomoći da se dođe do rešenja i zaključaka - rekao je Trivan.

NATO trovao Srbiju

Učesnik niškog skupa biće i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača Odeljenja italijanske odbrane, koji se godinama bori za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika. On se zapitao i zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu, a italijanski nisu.
- NATO je još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju. Postoji snimak Pentagona koji jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. Imam podatke o svemu i kako su bombardovani Hadžići u Bosni, nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine - kazao je Leđero i najavio da će o svemu pričati u Srbiji.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online