Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.06.2018.
22:45
Vestionline A

Evo gde žive najsrećnija deca: Uče najmanje, a postižu najbolje rezultate

Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koji su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, rekao je analitičar u OECD Alfonso Ećezara na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", koju je u Beogradu organizovao British Council.

Promo
Analitičar u OECD Alfonso Ećezara na konferenciji “Nove tehnologije u obrazovanju” u Beogradu

Ista je situacija u zemljama regiona. Ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate, već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje, rekao je Ećezara na konferenciji koja je okupila oko 3500 nastavnika.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju. Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspešnije državne škole u Turskoj, Japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih.

Ećezara je istakao da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj, dodajući da ona uče najmanje, a postiži najbolje rezultate. 

Prema PISA podacima, deca iz tih zemalja oko 35 sati nedeljno potroše na učenje i školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo deteta. Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama, rekao je on.

Istraživanje je takodje pokazalo da devojčice gotovo svuda dominiraju u odnosu na dečake. U timskom radu devojčice su takođe bolje, dok su se  dečaci pokazivali bolji u matematici. I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci.

Još jedna zabrinjavajuća činjenica na koje je ukazalo istraživanje je da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnoti od interneta, rekao je Ećezara I dodao da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti. Od 20% do 30% učenika koristi internet više od četir sata dnevno.

Promo

Najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po u toku dana, zaključio je Ećezara.

Međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju  British Council organizuje petu godinu zaredom sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i Microsoft. 

Microsoft (Nasdaq "MSFT" @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju u doba inteligentnog oblaka i granica inteligentnih tehnologija. Misija kompanije je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postignu više.

British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije. Gradimo poverenje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i drugih zemalja sveta. Ovo radimo kroz pozitivan doprinos Velikoj Britaniji i zemljama u kojima radimo – menjamo živote tako što stvaramo mogućnosti, povezujemo ljude i podstičemo poverenje. Svoje aktivnosti u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva sprovodimo u preko sto zemalja. Svake godine kroz svoje projekte dolazimo u direktan kontakt sa preko 20 miliona ljudi, a kroz digitalne i masovne medije sa više od 500 miliona. Osnovani smo 1934. godine kao britanska neprofitna organizacija osnovana kraljevskom poveljom, ali smo i organizacija britanske vlade. Beograd je jedan od prvih osam gradova u inostranstvu u kome je British Council otvorio svoju kancelariju 1940. godine. Svake godine sarađujemo sa hiljadama učenika, nastavnika, donosioca odluka, istraživača, zaposlenih u kreativnim industrijama i preduzetnika u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2018. 08:44
I naravno ne mešate se u izboreu Srbiji....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online