Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
23:33
Danas A

Prevara: Beograđanima komunalne usluge naplaćivane desetostruko

Više od 800.000 Beograđana koji koriste usluge Javnog komunalnog preduzeća "Gradsko stambeno" oštećeno je proteklih godina brojnim malverzacijama ovog komunalnog preduzeća, piše Danas.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, ovo gradsko preduzeće je Beograđanima neke usluge naplaćivala tri, četiri puta više, a nekada čak i desetostruko, pokazuje dokumentacija do koje je došao Danas, tako da su korisnici oštećeni za višemilionske sume tokom protekle tri godine.

"'Gradsko stambeno' održava oko 12.000 objekata u Beogradu, a ovakvih slučajeva ima na hiljade. Građani su pljačkani preko intervencija i popravki koje je "Gradsko stambeno" obavljalo za njih. Ljudi su ogorčeni, ali većina korisnika i ne zna da su prevareni jer se ne razumeju u cene, u radove. Treba im objasniti kako mogu da povrate svoj novac", kaže izvor Danasa.

U Ulici Palmira Toljatija na ulazima 10, 12, 14 i 16 rađene su popravke na kanalizacionim instalacijama koje su izazvane pogrešnom intervencijom njihovih izvođača, a troškove su snosili stanari. Radovi tokom 2016. i 2017. godine, umesto prethodno obračunate cene od 1,7 miliona dinara, stanarima su naplaćeni čak 12,3 miliona.

Desetostruko veći iznos pojavio se tako što je u finansijskom izveštaju, u koji je novinar Danasa imao uvid, umesto mašinskog kopanja uračunata cena ručnog, i to u nerealnim količinama, koja je deset puta veća.

Stanari u Ulici Ljubinke Bobić na brojevima 10, 16, 18, 22, 24 i 26 ne uspevaju da dođu do dokumentacije o radovima na njihovim ulazima, za koje im je naplaćeno šest miliona dinara, gotovo četvorostruko više nego što je potrebno da se takav posao uradi.

"Stanari su opterećeni nerealno visokim računima za odvoz fekalija, tako što je umesto 21 metra kubnog naplaćeno 216. Ostatak radova koji su bili potpuno nepotrebni i prikazani sa uvećanim količinama, naplaćeni su preko Gradske skupštine, zato što su se stanari pobunili jer im mesecima nije otklonjen kvar po ugovoru", kaže sagovornik Danasa.

Najveća obmana je, međutim, vezana za akciju rekonstrukcije fasada u Beogradu, gde su zgrade na 54 adrese umesto reparacije, dobile samo pranje fasada vodom. Novac za ovaj poduhvat, doduše, dao je Grad Beograd, a sudeći po konkursnoj dokumentaciji, unapred se znalo da će fasade u centralnim opštinama biti samo oprane, jer su umesto cena za sve radove rekonstrukcije navedene cene samo za montiranje skela i polietilensku foliju kojom se štite prozori i vrata.

Opet, skele su umesto zvaničnih 422 dinara naplaćene 1.600 dinara po metru kvadratnom. Tako je recimo za fasadu u Kralja Milana 7 "Gradsko stambeno" naplatilo 2,134 miliona dinara, a za zgradu u Nemanjinoj 46 2,909 miliona, četiri puta više nego što bi trebalo. Ti radovi su naplaćeni, iako ni građevinski dnevnik ni građevinsku knjigu članovi nadzornog organa "Gradskog stambenog", nisu potpisali.

Predizborna kampanja

Pred predsedničke izbore prošle godine vođeno je nekoliko akcija koje su građani preplatili. Tu je ugradnja protivpožarnih aparata u više od 500 zgrada, koja je naplaćena 120 miliona dinara, petostruko od prave vrednosti, a na koju se žalilo mnogo stanara, što zbog cene što zbog lošeg kvaliteta. Niko od korisnika nije dobio tražene finansijske izveštaje, iako po zakonu imaju pravo na uvid u njih. Isto se dogodilo sa zamenom poštanskih sandučića po pet puta višoj ceni, kao i sa postavljanjem LED osvetljenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online