Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.01.2018.
18:11
J. Arsenović - Vesti A

U zatvor zbog boginja

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" svakodnevno saopštava podatke o porastu broja obolelih od malih boginja, a prema poslednjim podacima registrovano je 1.327 slučajeva morbila u Srbiji i u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji. U odnosu na dva dana ranije, to je više za 72 novoobolela.

Z. Raš
Raste broj obolelih: Klinički centar u Beogradu

Podatak da čak 94 odsto obolelih nije bilo ili je nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa ukazuje da se aktuelna epidemija može direktno povezati sa višegodišnjom kampanjom protiv vakcinacije dece MMR vakcinom.

Ova višekomponentna vakcina, osim morbila, stvara imunitet i za rubeole i zauške. Glavni razlog zbog čega roditelji u poslednje vreme ne vakcinišu decu jesu tvrdnje pripadnika narastajućeg antivakcionacionog pokreta koji MMR vakcine dovode u direktnu vezu sa pojavom autizma kod dece.

Ukazuju na zablude

Svi ovi zlosrećni podaci uticali su na to da organizacija Pedijatrija zasnovana na dokazima ukaže roditeljima na zablude izazvane nenaučnim i nedokazanim tvrdnjama o uzročno-posledičnoj vezi vakcine i autizma. Dr Tomislav Stevanović iz Zrenjanina, pedijatar i osnivač organizacije, najavljuje za "Vesti" da će krajem ovog meseca presaviti tabak i tužilaštvu u Beogradu predati krivične prijave protiv četrdesetak osoba koji lažnim tvrdnjama šire strah i paniku.

tbvaccine2010.org

Ugroženi mališani

Stručnjaci procenjuju da deca školskog uzrasta nisu ugrožena, pošto su to starija deca koja su uglavnom obuhvaćena vakcinacijom jer u njihovo vreme nije bio tako jak antivakcioni lobi kao što je to slučaj poslednjih godina. Međutim, deca koja su u vrtiću su najrizičnija grupa, jer je kampanja protiv MMR vakcine bila intenzivna baš u vreme kada je trebalo da oni prime prvu dozu.

- Pri kraju smo sa prikupljanjem dokaznog materijala koji ukazuje na to da su ove ličnosti uticale da se kod dela javnosti stvori strah od vakcinacije. Oni bi mogli da odgovaraju i za ugrožavanje zdravlja nacije, odnosno podlegnu slovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što je teže krivično delo. Nama, međutim, nije cilj da oni idu u zatvor, već da da se pozovu u tužilaštvo, da se s njima razgovara i da prestanu sa svojim agitovanjem. Tri smrtna slučaja izazvana usled morbila već dovoljno ukazuju na ozbiljnost situacije - kaže dr Stevanović.

Tri kategorije protivnika

Ljude koji su protiv vakcinacije, dr Stevanović je podelio na nekoliko kategorija, ne štedeći kvalifikacije.
- Oni koji su željni publiciteta i slave sa mesijanskim crtama kao što su, na primer, psihijatar dr Jovana Stojković i dr Slađana Velkov. Drugu kategoriju čine psihijatrijski slučajevi Todor Jovanović i Ljubomir Petrović, a u trećoj kategoriji su oni koji bi da se održe na sceni, kao što su Jelena Karleuša, Maja Volk i Mirjana Bobić-Mojsilović, kao i gomila nesrećnika u njihovoj pratnji sa svim gore nabrojanim osobinama - ogorčen je dr Stevanović.
Na drugoj strani, pre nego što su se vidno ućutali, protivnici vakcinacije su postavljali pitanje zašto vakcinacija dece nije obavezna u svim zemljama Evrope i iznosili sumnju da zagovornici rade za velike farmaceutske kuće, proizvođače vakcina.

Među tim osobama nisu samo neke ekscentrične javne ličnosti, nadrilekari, protagonisti alternativne medicine, već i lekari sa diplomom Medicinskog fakulteta, zbog čega se kod roditelja stvara dodatna konfuzija. Na to je nedavno ukazao i epidemiolog Predrag Kon, praveći procenu da oko polovina zdravstvenih radnika nema prave informacije o vakcinaciji i da su svojim savetima direktno ili indirektno uticali na to da roditelji ne vakcinišu svoju decu.

I lekari saučesnici

- To da su i sami lekari deo agitacije protiv vakcinacije je za našu profesiju veoma neprijatno. Kad je krenula epidemija, roditelji su prepričavali i svedočili da su im pedijatri u ordinacijama savetovali da sačekaju s vakcinacijom dok se ne proveri da li ima negativne posledice po decu. Poražavajuće je da su neki od kolega plašili roditelje kada je u pitanju MMR vakcina, zbog čega je pre nekoliko meseci nas 12 lekara iz cele Srbije od strukovnih organizacija tražilo da se s njima obavi razgovor i da prestanu sa tom praksom. Lekarska komora Srbije ništa nije po tom pitanju uradila, što je čudno - kaže Stevanović.

Prijavu podržalo 250 ljudi

Krivičnu prijavu protiv lekara, administratora NVO i pokreta protiv vakcinacije, kao i javnih ličnosti dosad je svojim potpisima podržalo oko 250 ljudi.
- Reč je o roditeljima raznih profila i starosnog doba i nisu samo iz Srbije, već i iz BiH i Hrvatske, kao i iz našeg rasejanja - dodaje Stevanović.
Među onima koji se optužuju za širenje straha i panike i od kojih se traži da za svoje tvrdnje pred sudom iznesu naučne dokaze nalazi se i psihijatar Jovana Stojković, kao i osnivači Udruženja građana protiv vakcinacije Snežana Terzić, Dragana Baša i Milivoje Mrdaković.

Sada je spisak ljudi za koji se traži sudska odgovornost proširen na četrdesetak imena, a dr Tomislav Stevanović je uveren da je i rastući broj obolelih dovoljan sam po sebi da kod roditelja, koji su bili u dilemi, proizvede pozitivan stav prema vakcinaciji. Dr Stevanović primećuje da takvi roditelji sada dovode decu na imunizaciju i kada treba i kada ne treba!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online