Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.12.2017.
10:31
b92.net, Vestionline A

Evo koje su najiritantnije poštapalice u srpskom jeziku

Možda toga nismo svesni, ali poštapalice koje manje-više svi koristimo često znaju jako da iritiraju naše sagovornike. O poštapalicama, načinima da ih izbacite iz govora, ali i onoj napopularnijoj razgovarali govorila je dr Marinom Nikolić, urednica sajta "Jezikofil".

pixabay.com
"Ispeci pa reci" (Foto: Ilustracija)

“Dakle”, “brate” i ono čuveno “znači” pomene se i po nekoliko puta u istoj rečenici, a sagovornik vrlo brzo stiče utisak da baratate sa jako malim fondom reči.

Šta su to poštapalice?

- Poštapalice su leksičko-stilske greške koje nastaju upotrebom reči ili fraza koje su u govoru nepotrebne, te samo opterećuju i kvare tekst. Njih čine reči koje imaju značenje, ali se ono izgubilo u korist upotrebe, tako da poštapalice ustvari ne predstavljaju ništa drugo do skup glasova lišen značenja, koji služi kao pauza u govoru, što ostavlja nekoliko sekundi za razmišljanje - kaže dr Nikolić u razgovoru za “B92". 

Rezultati nedavne studije Univerziteta Arizona pokazali su da se poštapalice poput “naravno“, “stvarno“, “zapravo“, “neverovatno“ najviše koriste kada smo pod stresom, te da predstavljaju govorni obrazac kod napetosti. 

- Svakako da i stres može biti uzročnik pojave poštapalica u nečijem govoru. Kada javno govorimo, pod adrenalinom smo, srce ubrzano radi, dah je plići, moguća i česta je trema, što sve zajedno može imati za posledicu zamuckivanje, nepovezan i isprekidan govor, koji pokušavamo da povežemo i učinimo tečnim upravo poštapalicama i fraziranjem. Istraživanja su pokazala da se se stresne situacije ispoljavaju i neverbalno i jezički - poručuje ona.

Najbolji način da ih se rešimo

- "Znači" je svakako najfrekventnija, uz "ovaj" i "mislim". U javnom govoru apsolutno treba izbegavati ‘bre’ ili ‘brate’, a truditi se izbegavati "znači", "ovaj", "kako da kažem"… Preporuka za njihovo otklanjanje je sporije govoriti, disati duboko, a u osnovi jeste bogaćenje sopstvenog rečnika, koje se postiže čitanjem i vežbom. Jedan od saveta može biti i snimanje sopstvenog govora, što nam omogućava da lakše uočimo svoje greške - savet je Nikolićeve.

Dr Marina Nikolić izdvojila je desetak poštapalica koje se najviše koriste u svakodnevnom srpskom jeziku, koje nisu strane ni intelektualcima. 

- Najfrekventnije poštapalice u svakodnevnom govoru jesu "znači", "ovaj", "znaš", "shvataš", "kako da kažem", "u svakom slučaju", "kaže" - u prepričavanju tuđeg govora, "bre" - kao dijalekatska i ekspresivna poštapalica, "brate" - kao žargonska. S druge strane u govoru intelektualaca javlja se najčešće "ustvari", "zapravo", "svakako", "u svakom pogledu" i tako dalje - zaključuje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online