Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
05:00
Z. Marjanović - Vesti A

Bivši policajac sa akademicima

Da su Srbi veoma pametan narod potvrdili su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković i mnogi drugi bez čijih naučnih radova i izuma svet ne bi izgledao ni izdaleka onako kako izgleda danas.

Z. Marjanović
Dobio visoke ocene za patent: Momir Glišić

Istina, Čačaninu Momiru Glišiću (66), penzionisanom policijskom inspektoru, ne pada na pamet da se poredi sa našim svetskim velikanima čiji su izumi i naučni radovi promenili svet, ali činjenica je da je posle penzionisanja život posvetio konstruisanju veoma korisnih mašina od kojih s ponosom ističe mašinu za skupljanje poljoprivrednih proizvoda i uređaj za podvodno šišanje trave i trske sa dna veštačkih jezera.

Prazni džepovi

- Ovaj izum nudio sam nekim funkcionerima u Vladi Republike Srbije u vreme kada se razmišljalo o čišćenju jezera u Međuvršju, ali nije bilo razumevanja jer su mislili da su neke uvozne i skupe mašine bolje. Međutim, tvrdim, da je moj uređaj za podvodno košenje jezerske trave i trske mngo bolji, brži i isplativiji, ali za sada nemam dovoljno novca da je napravim. Imam skicu na papiru, ali moj penzionerski džep je previše plitak za realizaciju ovog izuma.

- Mada sam posao policijskog inspektora obavljao pošteno i profesionalno, iskreno, jedva sam čekao da odem u penziju i da se posvetim poslu pravljenja mašina o kojim sam maštao celog života. Dete sam sa sela, u mladosti sam zajedno sa ocem radio na sakupljanju voća u rodnom selu Ostra i još tada mi se rodila ideja da napravim mašinu za sakupljanje voća kojom se i te kako olakšavaju ovi teški poslovi. I tako, malo-pomalo, za tri godine rada od materijala koji sam imao i delova koje sam sam napravio nastala je mašina koju sam nazvao ubirač plodova voća. Mašina se sastoji od valjaka i četki koje rotiraju, sakupljaju plodove koje pokretna traka ubacuje u traktorsku prikolicu. Mašinu opslužuju dva izvršioca i ona za jedan dan može da pokupi voće
(šljive, jabuke, kruške, lešnike, orahe) s površine od jednog hektara, odnosno, zamenjuje rad više od 20 radnika - kaže Momir i dodaje:

- Ubirač plodova voća sam patentirao 2010. godine u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, zbog nje sam dobio status redovnog člana Srpske akademije inovacionih nauka, a u međuvremenu sam je osavremenio tako da će uskoro biti samohodna jer je za sadašnju potreban traktor. Ubirač plodova je dobio najviše ocene na brojnim sajmovima i nadam se da će uskoro biti zaiteresovanih za njenu serijsku proizvodnju.

Čeka kupce

- Moja vrata su svima otvorena i nadam se da će se naći neko ko će biti zainteresovan za mašinu koja olako rešava probleme sa podvonim rastinjem u veštačkim jezerima i u Srbiji i u svetu - kaže za "Vesti", penzioner, izumitelj iz Ostre, Momir Glišić koji u svojoj maloj improvizovanoj seoskoj radionici smišlja nove mašine.

Život penzionera i izumitelja Momira Glišića sveo se na stalno razmišljanje o novim mašinama i uređajima među kojima, s ponosom, govori o svojim nacrtima za uređaj za podvodno šišanje trave i trske u veštačkim jezerima koja bi bila vrlo efikasna i veoma jeftina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online