Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
05:00
Đ. Janković - Vesti A

Mladi naučnik iz Loznice: Za doktorat izabrao London

Kada čovek ima jasan cilj i spreman je da za njegovo ostvarenje ozbiljno i predano radi, onda ništa nije nemoguće. Takav primer je Lozničanin Marko Tešić, koji je posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu postdiplomske studije nastavio na "Ludvig-Maksimilijans" univerzitetu (LMU-Ludwig-Maximilians Universitat) u Minhenu, a sada se sprema za London, gde ide po doktorat.

Đ. Janković
Spreman z aveliki izazov: Marko Tešić

Marko je u Bavarskoj najpre završio dvogodišnji master, a onda godinu dana vredno i uspešno radio na projektu "Argumentacija i rezonovanje u nauci". Radio je nekada i po 16 sati dnevno, bilo je neprospavanih noći, meseci bez slobodnog vikenda, ali se bavio onim što želi i zadovoljan je postignutim. Prema njegovim rečima, master program je bio dosta kvalitetan i pružio mu je mogućnost da se dobro pripremi za nastavak školovanja.

- Bio sam najmlađi član grupe u kojoj sam minulih godinu dana radio na projektu. Nije bilo lako, bio je to veliki izazov, ali i način da dobijem obrazovanje kakvo sam želeo. U Minhenu sam dobio ponudu da doktorske studije završim tamo, na Institutu za matematičku filozofiju, gde sam bio na masteru, ali sam dobio i drugu da idem na Univerzitet u Londonu, Birkbek (Birkbeck). Za Englesku sam se odlučio i tamo idem na doktorske studije iz psihologije, koje su mi logičan nastavak onoga što sam radio na projektu u Nemačkoj, iako to nije kao tamo filozofija i logika.

U top 15 na svetu

Radiće narednih godina na mnogo većem projektu od onoga u Minhenu i biće jedan od 30 učesnika projekta koji obuhvata četiri univerziteta iz Evrope, Australije i SAD. Koliko je uspešan potvrđuje i to što je kao master student jedan od svojih radova uspeo da objavi u holandskom naučnom časopisu "Sdžmthese
", koji je, objašnjava Tešić, iz oblasti filozofije i nauke u top 15 na svetu.

Projekat "Argumentacija i rezonovanje u nauci" bilo je modelovanje različitih formi argumenata, dok ću sada raditi uz pomoć matematičkih metoda, ali i uz empirijski eksperiment - kaže Marko, koji će od oktobra biti stanovnik engleske prestonice, gde mu je zagarantovana stipendija za tri godine.

Đ. Janković
Trg Vuka Karadžića u Loznici

Sada se odmara u zavičaju i polako priprema za odlazak na novi univerzitet. Skromno kaže da svako može da postigne nešto slično, ali mora to da želi.

- Čovek može da uradi mnogo toga u životu, ali mora da ima jasan cilj. Da bude usmeren, voljan da uloži mnogo truda i rada, odrekne se nekada i malo sna i slobodnog vremena, ali to se sve na kraju isplati. Naravno, treba da voli to što radi, a verujem da su rad i znanje i danas važni i da se čoveku sve uloženo vrati - kaže mladić, koji je iz male Loznice daleko stigao.

Prva violina u Minhenu

Osim što je uspešan u svom školovanju, Tešić je i odličan violonista. Završio je srednju muzičku školu, a po dolasku u Beograd šest godina je bio član AKUD "Lola".
Pobedio je na Carevčevim danima i kasnije bio honorarni član Narodnog orkestra RTS-a. Po dolasku u Minhen odmah je zasvirao u simfonijskom orkestru minhenskih univerziteta kao prva violina i tokom celog školovanja imao je nastupe, uživajući uporedo u nauci i muzici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online