Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.08.2017.
19:10
D. Dekić - Vesti A

Radniku mrvice sa stola poslodavca

Novo poniženje za srpskog radnika stiglo je u vidu javne diskusije o srpskom minimalcu. Zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije da se minimalna cena rada po satu ozbiljnije uveća, stižu i drugi, poput Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata da to uvećanje bude 20 odsto ili 22 centa.

V. Sekulić
Da li je ulica jedino rešenje: Radnički protest

Poslodavci uzvraćaju mizerijom od pola evro-centa povišice, uz objašnjenje da su i sami u teškom položaju. Biće, smatraju u ASNS da će i ovoga puta kolač seći Aleksandar Vučić, samo sada ne kao premijer, već kao šef države koji je izašao s predlogom o povećanju od osam do devet odsto. Državu ne brine što je prosečna srpska plata najniža u regionu.

Čelnik SSSS Ljubisav Orbović smatra da je neophodno da skoči minimalac, a onda i prosečna zarada u Srbiji.

Na ivici minimuma

- Porast od osam ili devet odsto koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje, nedovoljan je prema svim parametrima, ceni komunalnih usluga i životnih namirnica. Sve ispod 20 odsto povišice je poražavajuće.
Nedovoljno je i to, ali bar zadovoljava minimum potreba - kaže Ranka Savić.

- Minimalne zarade, prema Zakonu o radu se isplaćuju u slučaju poremećaja poslovanja firme, a kod nas je broj onih koji primaju minimalac neprimereno veliki. Takvih radnika je čak 346.000, odnosno svaki šesti što je strašna cifra - kazao je Orbović za "Vesti".

On nije želeo da iznosi procenat povećanja koji će sindikati tražiti, jer kako objašnjava, pregovori tek predstoje.

- Mogu da vam kažem da će SSSS sa sindikatom Nezavisnost koji je takođe reprezentativan kao jedan delovati na tim pregovorima, a u korist radnika - kazao je Orbović uoči sednice Socioekonomskog saveta.

Najave šefa države o procentu povećanja, predsednica ASNS Ranka Savić vidi kao obesmišljavanje rada Socijalno ekonomskog saveta.

- Vučić ranije kao premijer, a sada predsednik drugu godinu zaredom, predlaže minimalnu cenu rada pre sednice Saveta. Kaže koliko će iznositi, pa potom zaseda ovo telo. Čemu onda razgovori? Kakve rasprave u Savetu kad uvek on presudi? - pita Savić.

Srbija je, ističe, prema visini minimalca na poslednjem mestu u regionu.

- Svi su nas pretekli, pa i Makedonija i BiH. Naša Vlada bi morala da učini nešto da poboljša standard građana. Može da ukine ili smanji oporezivanje osnovice za minimalnu cenu rada - predložila je Savić.

Za povećanje neoporezive osnovice na plate su i poslodavci, ali smatraju da minimalac treba da se poveća za šest odsto. Povećanje, kako je za medije kazao Nebojša Atanacković, ne sme da bude samo povećanje opterećenja privredi, već da se uskladi s drugim rešenjima.

- Ako bi rast privrede bio tri odsto i inflacija oko tri, realno povećanje cene rada može da iznosi šest odsto, ali uz olakšice za privredu. Imamo nisku cenu rada, ali naš rast je mali, upola manji od Hrvatskog, i četiri puta niži u odnosu na Sloveniju - naveo je Atanacković.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online