Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
14:09
Vestionline, Tanjug A

Mala matura "pada" u tri okruga: Ministar najavio otkaze za direktore škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će, gde se potvrde sumnje u zloupotrebe na završnom ispitu, doći do utvrđivanja odgovornosti direktora škola i inspektora na lokalu. Rezultati male mature analiziraju se u tri okruga – Raškom, u zoni Novog Pazara, deo Nišavskog okruga, bez Niša, i Pčinjskom.

Tanjug
Smene direktora i inspekcija

Mladen Šarčević je za Tanjug rekao da su timovi Ministarstva prosvete počeli detaljnu analizu završnog ispita u školama, gde postoji sumnja da je bilo zloupotreba.

- Uskoro ćemo imati jasne podatke i preduzećemo mere. Svakako će doći do smene rukovodilaca školskih uprava, a tražićemo da vidimo kakva je bila uloga inspektora na lokalu, kakva je uloga bila direktora, koji je nosilac posla - rekao je Šarčević.

Rezultati male mature analiziraju se u tri okruga: Raškom, u zoni Novog Pazara, zatim deo Nišavskog okruga, bez Niša, i Pčinjskom.

Nekoliko godina unazad analize završnog ispita, koje je radio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ukazuju na sumnjive rezultate završnog ispita u ta tri okruga.

Šarčević kaže da su i ove godine visoki rezultati na maloj maturi pobudili sumnju, te da sada timovi ministarstva prosvete rade detaljne analize testova iz maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovanog testa.

- Poslali smo timove na teren i radimo detaljnu analizu rezultata - ističe ministar.

Kao kad pas juri svoj rep

Pojasnio je da je Ministarstvo pre završnog ispita skrenulo pažnju predstavnicima lokalnih samouprava "da se zloupotrebe neće tolerisati", ali da su i pored toga dobili rezultate, koji su slični rezultatima prethodnih godina.

- Ovo je kao pas kada juri svoj rep. Imate loše rešenje i u lošem rešenju morate biti policajac da vidite šta je tu ko uradio i šta je izmešetario - naglasio je Šarčević i dodao da Ministarstvo uvek može da otkrije gde ko manipuliše, a da će najodgovorniji u ovom slučaju snositi posledice.

Za završni ispit nakon osmogodišnjeg školovanja, inače, smatra da je prevaziđen i planira da već od jeseni pokrene diskusiju, u koju će biti uključeni učitelji, nastavnici, da kažu šta misle o postojećem modelu i kako ga menjati.

- Po meni bi mala matura trebalo da bude nezavisna eksterna ocena, kao i velika matura - smatra Šarčević i objašnjava da na završnom ispitu maksimalno 70 bodova vuče uspeh iz osnovne škole, a 30 sa male mature.

Inače, Raški, Pčinjski i Nišavski okrug su poznati po ogromnom broju "vukovaca" - prošle godine u Pčinjskom okrugu bilo je 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom okrugu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online